Árpád
-2 °C
9 °C

Egyre több cég csődközelben

2006.01.12. 10:52
Egy felmérés szerint hazánkban 5,8 százalékkal nőtt a fizetésképtelenné vált hazai cégek száma tavaly. Különösen látványos volt a romlás Fejér megyében, ahol 57 százalékkal több vállalat került bajba. Leginkább az élelmiszer- és textilipar, valamint az építőipari kivitelezők vannak nehéz helyzetben.
Több mint 11 százalékkal nőtt a végelszámolási, 8 százalékkal a csőd- és mintegy 3 százalékkal a felszámolási eljárások száma tavaly, derül ki a Coface Hungary legújabb elemzéséből. A felmérés készítő cég emlékeztet arra: bár elvileg a három eljárástípus közül csak a csődök jelentenek végleges fizetésképtelenséget, a hazai gyakorlat alapján a felszámolás alá kerülő cégeknél is elhanyagolhatóan alacsony a hitelezői megtérülési lehetősége.

Több mint nyolcezren nem tudnak fizetni

Tapasztalataink szerint a végelszámolások közel 90 százalékát is a társaság fizetésképtelensége miatt kezdeményezik a tulajdonosok - mondta Mikael C. Szabo, a Coface Hungary csoport ügyvezetője. Ez azt jelenti, hogy tavaly több mint nyolcezer cég szűnt meg úgy, hogy a tartozásait vagy azok túlnyomó többségét nem fizette meg. A csődök és felszámolások növekvő száma a körbetartozások miatt újabb csődhelyzeteket is eredményezhet, hiszen azok, akiknek a csődbe ment vállalkozások nem tudtak fizetni, könnyen szintén fizetésképtelenné válhatnak.

Mivel budapesti székhelyű a legtöbb cég, nem meglepő, hogy az eljárások többségét, 13 százalékát is folytatták le. Miközben átlagosan a cégek 2,8 százaléka kerül bajba, Hajdú-Biharban és Nógrádban ez az arány majdnem kétszeres, közel 5 százalék. Ezalatt Vas és Győr-Moson-Sopron megyében a mutató a 2 százalékot sem érte el.

A tavalyi adatokat 2004-hez viszonyítva az látszik, hogy Fejér megyében 57, Komáromban 29, míg Somogyban 28 százalékkal ugrott meg az eljárások száma. Eközben Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében közel 20, Csongrádban pedig több mint 56 százalékos csökkenést regisztráltak.

A legtöbb fizetésképtelenségi eljárást az építőiparban, az üzleti szolgáltatások területén, a kereskedelemben, illetve a turizmusban és a vendéglátásban regisztrálták. Ezek együttesen az esetek 49,3 százalékát adták. Ez nagy számarány jól magyarázza, miért hallunk szinte naponta olyan nehéz helyzetbe került cégről, amely ezen iparágakban működik. Azonban nem ezek a legrosszabb helyzetben lévő ágazatok. A húsfeldolgozásban ugyanis 6, a textiliparban 5,7, míg az építőiparban nagyjából 4 százalék azoknak a cégeknek az aránya, amelyek ellen valamilyen fizetésképtelenségi eljárás indult.

Az adatok azt mutatják, hogy a gyakran a nehéz helyzetben lévő szektorok között emlegetett kereskedelem és a vendéglátás, illetve mezőgazdaság fizetési nehézségek szempontjából átlagosnak tekinthető. A ritkán idézett gép- és faipar azonban, különösen a kisebb, kevésbé ismert cégek gondjai miatt, az országos átlagnál jóval nehezebb helyzetben van.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.