Árpád
-1 °C
9 °C

Medgyessy: kemény takarékosságra lesz szükség

2003.08.19. 10:51
Nem reális megszorításról beszélni, kemény takarékosságra lesz szükség - mondta Medgyessy Péter a Klubrádiónak. A kormányfő nem akar hitelt felvenni, nehogy eladósodjon az ország.
A jövő évben reálértéken növekednek a költségvetési kiadások és jelentős fejlesztések kezdődnek, ezért "nem reális" megszorításokról beszélni - mondta Medgyessy Péter a Klubrádiónak adott interjújában. "Ilyen esetben megszorításokról beszélni nem reális; azt lehet mondani, hogy nagyon kemény takarékosságra lesz szükség" - fogalmazott. Szavai szerint a takarékosság az állam kötelessége és egyúttal "polgári erény is".

Hangsúlyozta: ez a kormány szeretne néhány olyan maradandó alkotást létrehozni, amelyik az ország számára jó és további esélyeket nyit. Példaként az autópályák építését, a fővárosi 4-es metró és a szennyvíztisztító megépítését említette. "A jövő évben is 3 százalékos növekedés lesz" - mondta a kormányfő, aki az idei év egészére 3-3,5 százalékosra becsülte a gazdasági fejlődés mértékét.

A kormány nem vesz fel hitelt

Arra a kérdésre, hogy miért nem vesz fel a kormány hitelt, a miniszterelnök úgy válaszolt, hogy az állam által most felvehető hitelek megtérülése lassú és kérdéses lenne, s ő el akarja kerülni az ország eladósodását. Emlékeztetett arra, hogy a hetvenes-nyolcvanas években adósságválság alakult ki több országban, köztük Magyarországon is. "Nem engedem meg azt, hogy az ország még egyszer egy ilyen helyzetbe kerüljön" - jelentette ki.

Egy kérdés kapcsán szólt arról, hogy a kormány a következő hónapokban megtárgyalja a MÁV korszerűsítésének koncepcióját. "Áldozni kellene arra, hogy a vasutat fejlesszük, hogy korszerű, gyors és tiszta legyen a vasút" - közölte, hozzátéve: ennek meg kell találni az ellentételét.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.