Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

A volt Dunaferr-vezér lehet a DAM megmentője

2004.04.13. 09:29
A Dunaferr korábbi vezére Horváth István is részt kíván venni a szinte kilátástalan helyzetbe került DAM Steel Rt. megmentésében, együttműködve egy befektetői csoporttal.
Megerősítette a Napi Gazdaság értesülését Horváth István, a Dunaferr Rt. volt elnöke, hogy valóban együttműködik egy olyan szakmai befektetői csoporttal, amely a diósgyőri kohászati cég működő vagyontárgyainak megvásárlását tervezi, s a kohászati termelés újraindítását, lényegében a diósgyőri acélgyártás megmaradását tekinti elsődlegesnek.

Megmenthető

A szakember elmondta: javarészt diósgyőriekből áll ez a csoport, és hathatós kormányzati támogatásban bíznak céljaik elérése érdekében, személye pedig garancia lehet erre. Mint ahogy több pénzintézet is jelezte: amennyiben ő valóban föllép a diósgyőri kohászat érdekében, hajlandóak finanszírozni a termelést. Horváth István szerint az újraindításához 1,5-2,0 milliárd forint forgóeszköz kell és legalább ugyanennyi az elengedhetetlen fejlesztésekre, hogy a diósgyőri cég valóban minőségi, nemesacélt gyártson.

Diósgyőr most még megmenthető, viszont kormányzati szinten kell eldönteni, hogy szüksége van-e az országnak az innen származó acélra és a foglalkoztatás fenntartására - állította a Dunaferr volt vezére. Elengedhetetlennek tartja azt, hogy egy független cég átvilágítsa a tavaly márciusa óta felszámolás alatt álló a DAM Steel Rt.-t és a termelést február végéig végző Borsodi Nemesacél Acélgyártó (BNA) Kft.-t, amely ellen szintén felszámolást kezdeményezett a cég három beszállítója. Ha sikerül újra indítani az acélgyártást és véghez vinni a szükséges fejlesztéseket, akkor megjelenhet egy igazi, tőkeerős szakmai befektető, amely hosszú évekre rendezkedhetne be.

A Napi Gazdaság úgy értesült, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság várhatóan ma dönt a BNA ellen benyújtott felszámolási kérelem elbírálásáról, illetve a BNA menedzsmentjének arról a beadványáról, amelyben elismerik a fizetésképtelenséget. A lapunk által megkérdezett kohászati és pénzügyi szakemberek feltételezik, hogy a kormány és az MSZP-s vezetésű miskolci önkormányzat valóban megbeszéléseket folytat a háttérben egy befektetői körrel, a bíróság vélhetően ezért is várt a beadványok elbírálásával a határidő legvégéig. A BNA menedzsmentjét mind a munkaügyi tárca, mind pedig a cégnél működő érdekképviseletek hibáztatják azért, hogy idáig fajult a dolog, holott az acéltermékek ára az utóbbi hónapokban meredeken emelkedett, a kohászat biztos piacokkal bírt. Igaz ugyanakkor az is, hogy az alapanyagként használt hulladék vas ára nem egészen egy év alatt 70 százalékkal nőtt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!