Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Újraindul a DAM

2005.02.24. 08:23
Március derekán ismét megkezdődik az acélgyártás a diósgyőri kohászati üzemben. A Dunaferr ukrán tulajdonosának érdekeltségébe tartó cég a tervek szerint ebben az évben már 460 ezer tonna acélt gyárt.
Csaknem pontosan egy évvel azután, hogy Diósgyőrben kihűlt az elektrokemence, ismét felfűtik azt és újból megkezdődik az acélgyártás a több mint két évszázados múltra visszatekintő kohászati üzemben. Tóth Béla, a DAM 2004 Kft. ügyvezetője ugyanis nem cáfolta a Napi Gazdaság értesülését, miszerint március 17-én indítják újra a kemencét. Az ukrán-svájci érdekeltségű Donbass Ipari Szövetség az elmúlt évben vásárolta ki felszámolásból a diósgyőri kohászat működő vagyontárgyait. A hengersorokat tavaly novemberben indították újra, ukrán importból származó alapanyag felhasználásával - mondta Tóth Béla, aki szerint a diósgyőri kohászat korábban a minőségi acélgyártás egyik jelentős európai bázisa volt, ezért az új tulajdonos is az ötvözött, minőségi, úgynevezett bizalmi késztermékek gyártására rendezkedik be.

Az acélgyártás újrakezdését azért is tartja lényegesnek a cég vezetése, mert az ukrán importból származó buga nem ötvözött, s ezért nem alkalmas az ilyen termékek gyártására. A cég az idén 325 ezer tonna hengerelt árut és 460 ezer tonna acélt gyárt majd, az üzleti terv szerint a várható 50 milliárd forintos forgalom pozitív eredménnyel párosult. A piacainak visszaszerzésében bízó diósgyőri kohászat vezetői úgy vélik, a termékek csaknem háromnegyede határon túli vevőkhöz kerül.

A 2004 márciusában felszámolás sorsára jutott DAM Steel Rt. működő vagyontárgyait tavaly augusztusban vásárolta ki a Donbass érdekeltségébe tartozó Európahíd 2003 Kft. Az ukrán tulajdonos időközben árverésen, illetve felszámolás útján hozzájutott a diósgyőri kohászat, illetve a kohászati cég telephelyén jelenlévő 72 társaság energiaellátását biztosító DAM Energy Kft. működő vagyontárgyaihoz és ingatlanjaihoz is.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.