Mária
-6 °C
-2 °C

Májusban zár be a Debreceni Dohánygyár

2004.01.27. 15:33
Az Imperial Tobacco kedden hivatalosan is bejelentette, hogy bezárja a Reemtsma debreceni gyárát. Közel négyszáz ember kerülhet utcára.
Az Imperial Tobacco ma bejelentette, hogy bezárja a tulajdonában álló Reemtsma Debreceni Dohánygyárat és a filter-gyártó üzemét, melyekben jelenleg még 380 ember dolgozik. A gyárban 2,7 milliárd cigarettát állítottak elő tavaly, idén azonban legkésőbb májusban végleg bezárják a gyár kapuját.

Marad a Symphonia

A Reemtsma üzemében készülnek a Davidoff, a West, a Symphonia, a Moon, a Pakli, a Mustang és a Főnix cigaretták, a cég közleménye szerint azonban ezen márkák eltűnésétől nem kell tartani, hiszen azokat tovább gyártják az Imperial Tobacco valamelyik üzemében a megmaradt 32-ből. Hogy melyikben, még kérdéses, Szlovákiában és Szlovéniában azonban biztosan nem, hiszen a mai napon az ott működő gyárak bezárásáról is döntés született.

Ezer ember

A Napi Online értesülései szerint a rolólehúzások a három országban összesen ezer embert érintenek és 35 millió fontba kerülnek, ám 2005-től évi húszmillió fontos megtakarítást remél a társaság az intézkedésektől. A cég tavaly zárta be kambodzsai dohánygyárát, hollandiai sodródohány csomagoló üzemét és egy elosztó központját az angliai Bristolban.

Mint azt Dr. Komoróczki István, a Debreceni Dohánygyár vállalati kapcsolatok igazgatója az Indexnek elmondta, az alkalmazottak nagy részét kénytelenek lesznek elbocsátani. Ugyanakkor a társaság magasabb kártérítést biztosít, mint azt a munka törvénykönyve előírja, s cégek bevonásával megpróbálnak munkát keresni a májustól munkanélküli dolgozóknak.

Két év után roló

A Reemtsma 1991-ben vásárolta meg a Debreceni dohánygyárat, amit aztán - a cég tovább 13 gyárával együtt - 2002-ben vásárolt fel az Imperial Tobacco. Komoróczki szerint az új tulajdonos már a megvásárlás pillanatától kezdve tervezte új üzemeinek átszervezését, s azok harmonizálását régi gyáraival, tehát a debreceni gyár bezárása évek óta napirenden volt. Azért választották a májusi időpontot, mert az uniós csatlakozás után már bármely tagállamból vámmentesen hozhatják be a cigarettát Magyarországra, így a gyártásáthelyezés ebből a szempontból nem növeli meg a cigaretták árát.

Új szerkezet

A cég közleményében azzal magyarázta mostani döntését, hogy a termelékenység fokozása és a működés hatékonyságának további javítása érdekében kénytelen átalakítani európai dohánygyárainak szervezetét. David Cresswell, az Imperial Tobacco csoport gyártásért felelős ügyvezető igazgatója elmondta: "Versenyképességünk fenntartása érdekében folyamatosan csökkentenünk kell a csoporton belüli jelentős gyártási kapacitás-fölösleget".

A tulajdonos döntéséről ma tájékoztatást kaptak az érintett gyárak dolgozói, az Üzemi Tanács és a gyári szakszervezetek. Az angol Imperial Tobacco Group tulajdonában lévő Reemtsma a magyar piac nagyjából húsz százalékát ellenőrzi.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.