Emánuel
3 °C
12 °C

Drágább lesz a dízel, mint a benzin?

2004.08.17. 08:27
Az árak felcserélődése nem először fordulna elő a magyar piacon, ám szakértők szerint nem emelkedik duplájára az üzemanyagok ára.
Szakértők szerint könnyen előfordulhat, hogy az ősz folyamán a gázolaj kiskereskedelmi ára, ha csak rövid időre is, de elhagyja a motorbenzinét. Erre volt már példa a magyar piacon, akkor is instabil volt a helyzet a nemzetközi olaj- és olajtermékpiacon. Ma egyelőre senki sem kíván hosszú távú árelőrejelzésbe bocsátkozni, mert úgy tűnik, kevésbé a tényleges piaci helyzet, a nyersanyag- és a termékkészletek szintje, sokkal inkább hangulati elemek befolyásolják az árakat.

Túlkínálat

Egy szaúdi tanácsadó egyenesen úgy látja, hogy az olajpiacon túlkínálat van, az iraki termelés bizonytalansága, a venezuelai választási problémák és a Jukosz termelésének esetleges kiesése hajtja fel az árakat. Emlékeztetett, hogy az OPEC-tagországok már nagyon közel állnak kapacitásaik felső határához, ennek ellenére a kartell közelgő, bécsi csúcstalálkozóján ismét a termelési kvóta növeléséről készül dönteni. Nem tudni, hogy ez a lépés megnyugtatja-e a piacot, és elindulnak lefelé az árak, vagy változatlan lesz a drágulás.

Természetesen az olajtermékpiacon tapasztalható kereslet is közrejátszik a nyersanyag áremelkedésében. Wilde György, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára azt mondta, egyrészt a világgazdaság általános növekedése, mindenekelőtt az USA-ban és Ázsiában tapasztalható fellendülés miatt van szükség több üzemanyagra és következésképpen olajra. A nemzetközi elemző cégek folyamatosan emelik a világ olajigényére vonatkozó becslésüket, véleményük szerint az idén a tavalyinál napi 2,3-2,5 millió hordóval több nyersolajra van szükség.

Ugyanakkor tavaly még nagy tételben áramlott Ázsiából az európai piacokra az úgynevezett középpárlat, vagyis a gáz- és a tüzelőolaj. Ma ez az ázsiai piacon marad, mert Kínában az áramhiány megszüntetésére gázolajjal működő generátorokat használnak. Kínában napi 25 ezer új autó kerül forgalomba, és ezekhez is kell az üzemanyag.

Rendkívüli helyzet

Mindezekkel együt a MÁSZ főtitkára nem tartja valószínűnek a nyolcvan-száz dolláros olajárat. Wilde György szerint az ötven dollárnak is rendkívül csekély az esélye, az olajtermelők ugyanis nem érdekeltek abban, hogy a magas ár javítsa az alternatív hajtóanyagok versenyképességét, illetve csökkentse a felhasználást.

Az OPEC ezt a 2000 tavaszán tapasztalt árrali esetén világossá is tette. A termelők tehát mindenképp az árak, a piac stabilizálásában érdekeltek, és jelenleg a piaci hírek szerint meg is tesznek mindent ennek érdekében. Az OPEC Oroszországgal is egyeztetett, amire csak a mostanihoz hasonló rendkívüli helyzetekben volt eddig példa.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!