Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

A büdzsé hiánya túllépte az éves előirányzatot

2005.07.06. 17:33
Szerdán tette közzé az államháztartás első féléves helyzetéről szóló jelentését a pénzügyminisztérium. A központi költségvetés hiánya meghaladta az éves előirányzatot, a társadalombiztosításé elérte annak kétharmadát. A szaktárca szerint az államháztartás helyzete az első félévben a korábban felvázolt pályának megfelelően alakult.
Június végéig 988 milliárd forintnyi deficit keletkezett az államháztartás három nagy alrendszerében. A központi költségvetés 798,6 milliárd forintos hiánnyal zárt - ez az egész évre tervezett 699,7 milliárd forintnál 14,1 százalékkal nagyobb (igaz, elmarad a tavalyi első féléves 855,8 milliárdos deficittől).

A tb-hiány elérte az éves terv kétharmadát

Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege a prognosztizáltnál kedvezőbb lett: 26,8 milliárd helyett 31,1 milliárdos többlettel zártak. A társadalombiztosítás hat hónap alatt 220,6 milliárd forintos hiányt hozott össze, ez az éves előirányzat kétharmada, bár a félévre prognosztizált összegnél csak 3 milliárddal több. A bevételek az éves terv 46 százalékát érték el, a kiadások viszont már 53 százalékon vannak.

A tavalyi féléves deficitet ez a 220,6 milliárdos hiány ugyancsak meghaladja, méghozzá 12 milliárd forinttal. Mivel 2004-ben 422,9 milliárd volt az éves defciti, míg az idei előirányzat mindössze 341,3 milliárd lenne, igencsak kérdéses, hogy ebben az évben tartható lesz-e a tb hiánycélja.

Korrekció és elégedettség

A minisztérium közleménye szerint a helyi önkormányzatok nélkül, uniós módszer szerint, valamint magánnyugdíj-pénztárral korrigálva számolt pénzforgalmi hiány a GDP 3,1 százaléka lett. Ezzel teljesült a minisztérium korábban közölt prognózisa. Az elsődleges hiány a GDP 1,9 százaléka volt, a nettó kamatkiadás 457 milliárd forintra rúgott. A szaktárca mindenesetre elégedett az idei gazdaságpolitikai pálya alakulásával, mint fogalmaznak, az államháztartás helyzete az első félévben a korábban felvázolt pályának megfelelően alakult.

A hagyományos módon számolt pénzforgalmi deficit a GDP 4,4 százaléka lett, ezt csökkentette egy 0,8 százalékpontos elszámolási korrekció - az eredményszemléletű és a pénzforgalmi szemléletű elszámolások közti különbség miatt -, valamint egy további 0,5 százalékpontos korrekció a magán-nyugdíjpénztári befizetések miatt. A minisztérium továbbra is azzal számol, hogy év végére az államháztartás - önkormányzatok nélküli - hiánya a GDP 3,6 százaléka lesz.

Korrigálás az áfavizsgálat és a mezőgazdasági támogatások miatt

A PM arra is felhívta a figyelmet, hogy a féléves egyenleg két olyan lényeges és jelenleg számításba vehető pénzforgalmi tételt tartalmaz, amelyek a tervezettől eltérően alakulnak, és amelyek indokolták a 0,8 százalékpontos korrekciót.

Az egyik tétel a tavalyi harmadik negyedév után visszaigényelt áfának az a része, amelyet az adóhivatal a tételes vizsgálat után az idén fizetett vissza. Ez az összeg mintegy 127 milliárd forint, ami pénzforgalomban az I. félévet, uniós módszer szerint a múlt évet érinti.

Ez az összeg növeli a pénzforgalmi hiányt, és javítja az uniós módszer szerinti egyenleget. A tavalyi 4,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány már e 127 milliárd forint figyelembevételével alakult ki. A másik tétel a 2004-ben faktorált mezőgazdasági támogatás 46,5 milliárd forintos összege. Ez az összeg is része a 2004. évi eredményszemléletű államháztartási deficitnek.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!