Mária
-6 °C
-2 °C

Devizahitellel is elkerülhető az árfolyamkockázat

2006.06.22. 07:38
Több bank is kínál árfolyamgaranciás devizahitelt, alapvetően svájci frankban felvett jelzálogkölcsönre. A termék előnye, hogy a felvett hitel törlesztőrészlete a forint árfolyamingadozása ellenére is azonos marad, ám a biztonságért fizetni kell.

Jelenleg három bank kínál árfolyamgaranciát, de több hitelintézet is fontolgatja, hogy hasonló konstrukcióval rukkol elő. Azok a bankok, amelyek tavaly ősszel még úgy nyilatkoztak, hogy tervezik e termék bevezetését, idáig nem jelentek meg e szolgáltatással a piacon.

Karacs Zoltán, a Magyar Jelzáloghitel Zrt. igazgatósági tagja elmondta: az árfolyamgaranciát mindig a következő egy évre vállalja a társaság, az elemzők ugyanis ilyen időtávra tudnak nagyjából megbízható előrejelzést adni az árfolyamváltozásokra. (Az árfolyamgaranciáról minden évben újra meg kell állapodni a céggel.) A Magyar Jelzáloghitel Zrt. ezt nemzetközi pénzpiacokon lebonyolított fedezeti ügyeletekkel biztosítja. A garancia költsége a tőketörlesztés 0,5 százaléka.

Tízmillió esetén havi 30 ezer is lehet a különbség

Karacs közölte: az egy hónapja indított árfolyamgaranciás termék iránt nagyon sokan érdeklődnek, az eddig eltelt időben a hitelt igénylő ügyfelek mindegyike kérte a garanciát. Ez a forint utóbbi napokban, hetekben látott mozgását figyelembe véve nem is meglepő - vélte a szakember. Sok érdeklődő más banknál futó devizahiteleiket tervezi áthozni a társasághoz.

A cég kalkulációi szerint ha a garantált, fix árfolyam 165 forint/svájci frank, egy 10 millió forintos hitelnél havi 13 100 forint megtakarítást eredményez a forintárfolyam 10 százalékos gyengülése, míg egy 200 forintos forint/svájci frank kurzus esetében már havi 30 ezer forint lehet a többlet.

A Magyar Jelzáloghitel Zrt. egyelőre csak svájcifrank-alapú hitelre vállal garanciát. Ennek oka, hogy az állomány 95 százalékát ebben a devizában folyósították, és csak ebben a devizanemben áll rendelkezésre akkora összeg, amelyre nemzetközi fedezeti ügyletet érdemes/lehet kötni. Ha igény lesz rá, akkor az euróhitelekre is fogunk garanciát vállalni - tette hozzá Karacs Zoltán. Kérdésünkre, hogy a cég tervezi-e japán jen alapú kölcsön folyósítását a jövőben, úgy válaszolt, hogy a külföldi és hazai szakértőkkel való egyeztetés után a nagy kockázat miatt elvetették az ötletet.

Plusz 0,4-0,8 százalékpontos kölrség

Az OTP Bank a svájci frank alapú lakás- és jelzálog típusú hitelekre kínál árfolyamgaranciát. E hitelintézetnél is az indokolta a bevezetést, hogy 2005-ben a deviza alapú hiteligénylések 96 százaléka svájci frank alapú lakás- és jelzálog típusú hitel volt és a kereslet most is erre irányul.

A jelenlegi kondíciók szerint ha a svájci frank árfolyama 173 forint fölé kerül, az ügyfél által forintban fizetett havi törlesztőrészlet összege nem nő tovább, mivel az átváltás legfeljebb a garantált árfolyamon történik. Az árfolyamgarancia az OTP Lakástakarékpénztár megtakarításaival kombinált úgynevezett alacsony törlesztésű, valamint az életbiztosítással kombinált svájci frank alapú hitelekre is kiterjed.

Az árfolyamgarancia nincs ingyen: az e szolgáltatást nélkülöző, hasonló hiteltermékek hitelkeret-beállítási jutaléka kisebb. Svájci frank alapú, árfolyamgarantált lakáshitel esetén a jutalék a hitelösszeg 1,9, szabad felhasználásúnál 1,8 százaléka, ami rendre 0,4 és 0,8 százalékponttal magasabb az árfolyamgarancia nélküli konstrukció díjánál.

Az IEB-nél 270-ig mehetne az euró

Az Inter-Európa Bank akciós, ingyenes szolgáltatásként dobta piacra tavaly szeptemberben az árfolyamgaranciát. A konstrukció a 2005 utolsó harmadában euróban és svájci frankban felvett hitelekre vonatkozott, és arra tett ígéretet, hogy ha a következő két évben az euró árfolyama meghaladná a 260 forintot, a svájci franké pedig a 175-öt, a 270, illetve 185 forintig terjedő sávban a bank állja a cechet. Az árfolyammozgások nyomán a garancia nemrég életbe is lépett.

E szolgáltatás idén júliustól újraindul, ám fizetős formában: míg a normál hitelek éves kezelési költsége a hitelösszeg 2,40 százalékára rúg, az árfolyamgarantált termékeké ennél magasabb, 2,49 százalék.

A Raiffeisen Bank egyelőre ugyan nem ajánl ugyan árfolyamgarancia-opciót, de közlésük szerint az ügyfelek védelmét szolgálja az a konstrukció, amelyben a deviza alapú hitelek forintban meghatározott havi törlesztőrészletei hat hónapra előre fixáltak. A devizakurzus-változása így nem azonnal hat, az árfolyamváltozásból eredő hatásokat a tőkén számolják el, majd a következő hathónapos kamatperiódusra a korrigált tőke alapján adják meg az új, a következő fél évre fizetendő, rögzített összegű törlesztőrészletet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.