Gusztáv
-11 °C
-2 °C

A Diákhitel kamata 12 százalékra nő

2004.01.07. 09:29
A megváltozott finanszírozási források, és egy érvénytelenített diákhitelkötvény-aukció miatt fognak többet fizetni a diákok.
A februárral kezdődő szemeszterben akár 12 százalék fölé is emelkedhet a diákhitel kamata. Tavaly az első félévében 7,92 százalék volt a kamat, amihez a Diákhitel Központ (DK) két százalékos kockázati felárat számított fel, így alakult ki a diákok által szeptembertől fizetett 9,92 százalékos hitelkamat. A hitelrendszerről szóló kormányrendelet szerint ugyanis az aktuális tanulmányi félévre a hitel kamatát döntően az előző szemeszter idején a DK által felkutatott finanszírozási források átlagos forrásköltsége határozza meg.

Váratlan kamatemelés

Az idei év őszén azonban a DK - szakítva a korábbi hagyományokkal - közvetlenül a tőkepiacról kezdte finanszírozni magát. Szeptember 23-án és október 7-én tíz-tíz milliárd forint értékű kötvény kibocsátására került sor az összesen 69,5 milliárdos program keretében. Az átlaghozam - az akkori egy és három éves állampapír referenciahozamhoz közeli szinten - az első esetben 8,52, a második kibocsátáskor 8,38 százalék lett.

A váratlanul jelentősen megemelkedett ajánlati szint miatt november elején érvénytelennek nyilvánították a soros diákhitelkötvény-aukciót, ami az azt követő események tükrében hibás döntésnek tűnik. A december elején megtartott újabb aukción ötmilliárdnyi kötvény kibocsátása történt, de már 11,73 százalékos átlaghozamon.

Kötelező kockázat felár

A fenti számsorból is kitűnik, hogy a DK forrásköltsége a legoptimálisabb esetben is közel tíz százalék körül lesz majd. A diákhitelről szóló kormányrendelet szerint a DK az átlagos forrásköltségre maximum 4,5 százalékos felárat vethet ki a kockázatok kezelésére, illetve a működési költségek fedezésére. A hitelrendszer első két évében - a 2001-2002-es, illetve a 2002-2003-as tanévben - ugyanakkor egy rendelet szerint nem volt kötelező ezeket a költséget felszámítani.

Tavaly augusztusban a soros kormányhatározat a működési költségek érvényesítését továbbra sem engedte, ám a 2004 júniusáig tartó tanév során két százalékos kockázati felár felszámítását már előírta az immár 153 858 hitelezett ügyfelet számon tartó DK számára. Miután a makróelemzések sem számolnak a jegybanki alapkamat számottevő és gyors csökkenésével, a forrásköltség a soron következő félév során még tovább nőhet majd. A DK kötvény-kibocsátási programja szerint a következő aukcióra március másodikán kerül sor.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.