Emőke
8 °C
19 °C

Két százalékkal emelkedett a diákhitel kamata

2004.01.22. 15:08
A Diákhitel Központ Rt. (DHK) a diákhitel kamatát a tavaszi félévben a korábbi 9,92 százalék helyett 11,95 százalékban állapította meg, közölte a Napi Online.
Csillag Tamás vezérigazgató a döntés kapcsán elmondta, hogy a hitel mértékében döntő szerepet játszó forrásköltség a korábbi 7,92 százalékról 9,62 százalékra emelkedett. A DHK továbbra is érvényesíti kamataiban a múlt félévben már alkalmazott két százalékos kockázati prémiumot, új elem viszont, hogy a hitelkamatba 0,33 százalék erejéig már beépült a DHK működési költségeinek ellentételezése is.

Csillag nem akarta kommentálni a Fidesz azon indítványát, amely szerint törvényjavaslattal lehetővé tennék, hogy a munkáltatók járulékos költségtől mentesen vállalhassanak előtörlesztést, korábbi diákhitel-felvevő dolgozóik után. A diákhitel szabályai szerint a kölcsöntörlesztés összege a törlesztés megkezdésének évében, illetve az azt követő évben az érvényes havi minimálbér 6 százaléka (2004-ben ez 3 180 forint). A törlesztés megkezdését követő második évtől a törlesztőrészlet kiszámításának alapja a két évvel korábbi, éves bruttó jövedelem, vagy legalább a minimálbér hat százaléka.

A minimálbér-emelés miatt emelkedett a részlet

Mint azt korábban megírtuk, hallgatók tízezrei kerülhetnek könnyen olyan helyzetbe, hogy késedelmi kamatot lesznek kénytelenek fizetni a DHK-nak. A minimálbért, amelyhez a hitel havi törlesztőrészletét kötik, ugyanis januárban 53 ezer forintra emeltek A diákhitel törlesztésre kötelezett 20 635 ügyfél közül azonban mintegy 12 ezren nem a megemelt, hanem a régi törlesztőrészletet utalták át a január ötödiki határidőig, amire a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója szerint az üzletszabály értelmében évi 13,92 százalékos késedelmi kamatot számítanak fel.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.