Mária
-6 °C
-2 °C

Diákhitel külföldi tanulmányok alatt

2004.04.08. 15:02
Jövő év végétől külföldi tanulmányok esetén is fel lehessen venni a diákhitelt - ezt szeretné elérni az oktatási tárca, és ennek érdekében októberig dolgozza ki a feltételeket.
Az Oktatási Minisztérium a pénzügyi tárcával október végéig megvizsgálja és kidolgozza annak feltételeit, hogy a felsőoktatási hallgatók 2005. decemberétől európai uniós teljes képzés esetén is vehessenek fel diákhitelt - közölte Magyar Bálint az Európai Újságíró Szövetség magyar tagozata csütörtöki, budapesti ülésén.

Agresszívan a versenybe

A szakminiszter szerint 5-10 ezer lesz azoknak a hallgatóknak a száma, akik ezzel a lehetőséggel élnek majd. A miniszter szeretné elérni azt is, hogy 2005-től részképzés esetén - ha a kinti intézményekben szerzett kreditet Magyarországon is elfogadják - "vinni lehessen" a képzési normatívát.

Magyar Bálint hangsúlyozta: fel kell készíteni a magyar felsőoktatást, hogy "agresszíven" be tudjon szállni az európai felsőoktatási piaci versenybe. Ezzel összefüggésben kiemelte az intézmények infrastrukturális állapotának javítását. A teljesítmény szerinti bérezés bevezetése, az intézmények gazdálkodási szabadságának növelése mind szükséges ahhoz, hogy az európai versenybe be tudjon szállni a magyar felsőoktatás. Ebben a versenyben egyébként a miniszter véleménye szerint jók Magyarország esélyei. Magyar Bálint jelentősen növelné a hazai egyetemeken tanuló külföldi diákok arányát is.

Utalt arra, hogy az 5,2 millió lakosú Finnországban nyolcezer a külföldi diákok száma, ezt arányosítva Magyarországon 15-16 ezernek kellene lennie. Ezzel szemben csupán háromezer külföldi diák tanul a magyar felsőoktatási intézményekben - mutatott rá a miniszter.

A szaktárca vezetője arra számít, hogy az elkövetkező években fokozottan megnyílnak a harmadik világ - például India, Kína - piacai, illetve, hogy az uniós csatlakozás után a Felvidékről, majd 2007 után Erdélyből is jelentős számú magyar diák jelentkezik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.