Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

A hallgatók negyede vesz fel diákhitelt

2002.01.15. 09:34
Január 15-én 70 146 - a decemberinél csaknem 7 ezerrel több - felsőoktatásban tanuló hallgató jutott hozzá 1,986 milliárd forint összegű diákhitelhez - jelentette be a Diákhitel Rt. A mostani kifizetéssel az első szemeszterben összesen több mint 7 milliárd forint összegű hitelhez jutottak a hallgatók.
Minden negyedik hitelre jogosult hallgató döntött úgy, hogy él a diákhitel lehetőségével. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem közgazdaság-tudományi karán - az országos átlagot magasan meghaladva - 62,64 százalék kért hitelt.

A Diákhitel Rt. a hitelnyújtást jelenleg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. által nyitott 15 milliárd forintos hitelkeretből finanszírozza, a 8,5 százalékos kamaton kapott forrást 9,5 százalékos kamaton továbbítja a hallgatókhoz. Az MFB-hitelkeret január végéig van nyitva.

Őri András, a Diákhitel Rt. szóvivője szerint a pénzpiaci helyzettől függ, hogy februártól milyen finanszírozási formát választanak. A társaság ez évtől államilag garantált értékpapírokat is kibocsáthat, a döntést az ÁKK-val együtt hozzák meg.

Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója a hitelnyújtás bejelentésekor azt is közölte, hogy a hitelkeret lejárta után megújítható, illetve felemelhető. Az MFB egyébként a társaság többségi tulajdonosa, a fejlesztési bank 2001. december 5-én szerzett ázsiós tőkeemeléssel 66,67 százalékos részesedést a Diákhitel Rt.-ben.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.