Nyilvános a gyanús guargumit használó vállalkozások listája

2007.08.05. 17:14
A vásárlók visszakérhetik a kereskedőktől a dioxinnal fertőzött guargumit tartalmazó termékek árát, ha a szakhatósági vizsgálat során bebizonyosodik azok károsanyag-tartalma – közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke.

Vámos György arra hívta fel a figyelmet, hogy aki E412-t, azaz guargumit tartalmazó élelmiszert vásárol, célszerű eltennie az áru blokkját, illetve nyugtáját. A hivatalos vizsgálatok után a vásárlók csak akkor kérhetik vissza az élelmiszerek árát, ha megőrizték ezeket. A kereskedő ebben az esetben köteles kártalanítani a vásárlót, így nyugta ellenében a terméket visszavenni és a vételárat teljes egészében visszafizetni.

Az OKSZ közleményt is kiadott, melyben emlékeztet arra, hogy a guargumi károsanyag tartalmának szakhatósági vizsgálata még tart. A szövetség arra is felhívja a figyelmet, hogy a kereskedő köteles kivonni a forgalomból a terméket, ha bizonyossá válik, hogy a megengedett határértéknél nagyobb arányban tartalmaz egészségre káros anyagot.

Nyilvános lista

Az oevi.hu oldalon már olvasható azoknak a vállalkozásoknak a neve, akik guargumit használnak. Az érintett vállalkozások száma akár a kétszázezret is elérheti.

A listán azok a vállalkozások szerepelnek, akik eleget tettek tájékoztatási kötelezettségüknek és bejelentették a hatóságoknak, hogy guargumit is használnak. Azt is feltüntetik a dokumentumban, hogy a vállalkozás tett-e már valamilyen intézkedést a probléma megszüntetésére. A listán kis és nagyvállalatok egyaránt szerepelnek, rajta van például a Coca-Cola, Danone, a Metro áruház, a Fornetti.

Teltebb, simább íz

Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) élelmiszer-szakértői bizottságának vezetője azt mondta, hogy a guargumit, mint állagjavítót nagyon kis mennyiségben keverik az élelmiszerekhez, így például a tejtermékekhez vagy üdítőitalokhoz, ezért kicsi a dioxin-mérgezés veszélye.

Nem lehet elkerülni azonban azt, hogy az ételekkel és italokkal együtt elfogyasztott számtalan adalékanyag az ember szervezetében össze ne gyűljön. A guargumit nagyon régen használják, mint állagjavítót, e zselírozó jellegű anyagtól például az üdítőital vagy a tej "teltebb és simább" ízű lesz. A guargumi nem nélkülözhetetlen összetevője az említett élelmiszereknek, ám anélkül azok "más állagúak" lennének.

A guargumi önmagában nem veszélyes, csak ha például dioxinnal szennyezett. A dioxin a szerves vegyületek bomlásterméke, amely benne van például a kipufogógázban, a zsírok bomlástermékeiben.