Hajnalka
-1 °C
15 °C

Begyűjtenék a sörösdobozokat

2004.06.17. 09:14
Országos begyűjtő hálózatokat alakítanak ki az aluminium dobozok feldolgozására. Egy kiló üres sörösdobozért 70-120 forintot fizet a Magyarország Érdektársulat az Alumínium Italos Dobozok Újrahasznosítására Kht.
Rövidesen a Tesco és a Metro magyar cége is bekapcsolódik abba a programba, amelynek keretében a svájci tulajdonban lévő ÉAI Magyarország Érdektársulat az Alumínium Italos Dobozok Újrahasznosítására Kht. országos begyűjtő hálózatot épít ki - erősítette meg lapunknak Jeszenszky Zsilinszky Erzsébet ügyvezető igazgató. A 2001-ben magántőkéből létrehozott társaság első embere elmondta: legfontosabb céljuk, hogy az EU-előírásoknak megfelelően 2005-ig a jelenlegi 5-ről 15 százalékra növeljék a visszagyűjtött és újrahasznosított alumíniumdobozok mennyiségét. (Ez az arány Svájcban - ahol kizárólag önkéntes alapon történik a gyűjtés - ma 98, a skandináv államokban - ahol a hazai gyakorlathoz hasonlóan fizetnek a palackokért - 95 százalék.) Ehhez korszerű, technikailag kiválóan felszerelt, rendkívül jól szervezett országos hálózatra van szükség.

Messze a teljes lefedettség Az ÉAI Magyarország a svájci mintára szerveződő programba bekapcsolódó partnereinek saját forrásaiból olyan átvevőhelyeket, úgynevezett mini logisztikai központokat alakít ki, amelyeket többek között tömörítőgépekkel, tárolóedényekkel, gyűjtőzsákokkal és különböző szóróanyagokkal is felszerel. Itt kilogrammonként - a szállítási távolságtól függően - 70-120 forintot fizetnek a dobozokért. A gyűjtőhelyekről partnereik, elsősorban a regionális MÉH-vállalatok, illetve az önkormányzati tulajdonban lévő városgazdálkodási cégek szállítják be a hulladékot a Magyar Alumínium Rt. ajkai feldolgozójába. (Egyik legnagyobb partnerük az ország keleti felében is jelen lévő, győri székhelyű Észak-dunántúli MÉH Rt.) Jeszenszky hozzátette: a közeljövőben más feldolgozókkal és gyűjtőkkel is szeretnének megállapodni a dobozok átvételéről, hiszen a teljes lefedettséghez több ezer gyűjtő- és átvevőhelyre van szükség.

Iskolákat is beszerveznek

Az ÉAI Magyarország az elmúlt három év során az ország több mint 600 oktatási intézményét kapcsolta be a visszagyűjtési programba, két állatkerttel is van szerződése, legutóbb pedig a CBA-val állapodtak meg. A program országos szintűvé tételéhez központi támogatást nem kapnak, a tevékenységet csupán a kilogrammonkénti 3,6 forintos újrahasznosítási díj segíti. Az említettek miatt a kht. az országos infrastruktúrát döntően uniós forrásokból építi ki. Mindezek révén az ÉAI idén a begyűjtött és feldolgozott hulladék mennyiségének megduplázására készül, ami már mintegy 400 tonna alumíniumdobozt jelent.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!