Ambrus
-7 °C
3 °C

Drágább lesz céget alapítani

2003.10.21. 09:06
Ügydömpingre számítanak a cégbíróságok az év utolsó heteiben. A jövő évi adótörvény-javaslat szerint ugyanis változnak a cégeljárási illetékek. Mivel elsősorban a kis tőkéjű cégek alapítása kerül majd többe, a bt.- és kft.-alapítók igyekeznek a módosulás előtt tető alá hozni vállalkozásukat.
Az év utolsó heteiben ügydömpingre számítanak a cégbírósá-gok, mégpedig az eljárási illetékek várható változása miatt. Feltételezhetően megugrik majd az alacsonyabb tőkéjű kft. és a bt. alapításainak száma. A parlament előtt lévő adótörvénycsomag ugyanis - mint arról már beszámoltunk - a kft. jelenlegi cégbejegyzési alapilletékét húszezer, a bt.-ét harmincezer forinttal növeli.

Sietnek az alapítással

Ez a két legkedveltebb gazdasági társasági forma. A Fővárosi Cégbíróságra havonta mintegy másfél ezer új vállalkozásbejegyzési kérelem érkezik, és több mint 90 százalékuk bt.-re, illetve kft.-re vonatkozik - közölte a Világgazdaság érdeklődésére Könnyűné Mondok Edit, a bíróság vezetője.

Azok tehát, akik egy kis törzstőkéjű cég alapítását tervezik, nyilván igyekeznek az illetékemelés előtt tető alá hozni vállalkozásukat. Kedvező lehet viszont a módosulás a nagyobb vállalkozások esetén, amelyek nem fognak sietni bejegyzési kérelmükkel.

A leendő törvény megszünteti a cégbírósági eljárási illetékek megállapításakor alkalmazott százalékos kulcsokat, és a fizetési kötelezettséget minden esetben, immáron nevesített cégformákhoz rendelve, tételesen határozza meg. A gazdasági társaságok bejegyzési illetéke ma a jegyzett tőke értékének két százaléka, de jogi személyiségű cégnél legalább 60 ezer, illetve legfeljebb 600 ezer, jogi személyiség nélküli vállalkozásnál 20 ezer, maximum 200 ezer forint.

Sok a felesleges cég

A jövőben egy nyilvánosan működő rt.-nek - amiből igen kevés van - törzstőkéjétől függetlenül 600 ezer forintot kell fizetnie. A tapasztalatok szerint a gazdasági társaságoknak - elsősorban a kisebbeknek - még egy-kétezer forint is sokat számít. A cégbírák nem kis hányada úgy véli: nem baj, ha a törvény megnehezíti az alapítást, mert igen sok az úgymond fölösleges, létrehozása után gyakorlatilag nem működő cég.

Változik a tőkeemelés bejelentése iránti eljárás illetéke is. A tervezet szerint a törvényben megszabott bejegyzési illeték negyven százalékát kell egyöntetűen kifizetni. Ez - figyelemmel a jelenlegi szabályokra, illetve a tőkeemelés összegére - kedvező és hátrányos is lehet a cégekre nézve. Így bizonyára sokan kivárják, mások viszont megpróbálják "megelőzni" az új szabályt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!