Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Draskovics: Csökkenteni kell az állam méretét

2004.03.04. 22:12
Draskovics Tibor szerint a kormány elvégezte a rövid távú teendőket az egyensúly helyreállítására, hosszabb távon pedig egy tartalmában következetes, kiszámítható és érthető gazdaságpolitikát kell folytatni. A pénzügyminiszter szerint csökkenteni kell az állam méretét ahhoz, hogy kevesebb adót kelljen fizetni.
Az állam méretét mindenképpen csökkenteni kell ahhoz, hogy kevesebb adót fizessenek az állampolgárok, illetve a vállalkozások, ezáltal nőjön a versenyképesség és javuljon a befektetők bizalma, hangoztatta Draskovics Tibor a Magyar Szocialista Párt országos közgazdasági tagozatának rendezvényén csütörtökön Budapesten.

Rövid távon világos a lecke

"Rövid távon világos a lecke a kormány számára, olyan feltételeket kell teremteni, amelyek révén a gazdasági egyensúly helyreáll, és mind az államháztartási hiány, mind a folyó fizetési mérleg deficitje kezelhető mértékűre csökken" - húzta alá a pénzügyminiszter. Kiemelte, hogy a kormány elvégezte a rövid távú teendőket az egyensúly helyreállítására, hosszabb távon pedig egy tartalmában következetes, kiszámítható és érthető gazdaságpolitikát kell folytatni, amelynek iránya a felzárkózást megerősítő egyensúlyőrző gazdaság, amelyben a gazdaság bővülésével a jólét is emelkedik.

Draskovics Tibor aláhúzta, hogy optimális esetben sikeres év előtt áll a magyar gazdaság, a GDP akár 3,3-3,5 százalékkal is bővülhet. Idén az év végén az egy évre visszatekintő infláció várhatóan akkora lesz, mint 2003 decemberében, 2005 végére minden bizonnyal 4 százalék körüli szintre mérséklődik, ez utóbbiban egyetért a jegybank és a pénzügyminisztérium. A jövőben a kormányzatnak mindenképpen át kell gondolnia, milyen feladatok vállalhatók az állam keretei között, és azt is számba kell venni, hogy melyek azok a teendők, amelyeket az állami szférán kívül is biztosítani lehet.

Egészségügyi reformot!

A közgazdasági tagozat tagjainak kérdéseire elmondta: az államháztartás reformját projektek sorozataként képzeli el, jó esélyt lát arra, hogy az egészségügyben még ebben a ciklusban reformot hajtson végre a kormány. "Nem olcsóbb, hanem hatékonyabb egészségügyet szeretnék!" - emelte ki Draskovics Tibor. A monetáris politika és a fiskális politika kapcsolatáról elmondta: általánosságban tudomásul kell venni azt a világban kialakult világos szereposztást, hogy a jegybankok, így a Magyar Nemzeti Bank az infláció alakulására figyel, míg a kormány komplexen kezeli a problémákat. Ebből óhatatlanul konfliktusok állhatnak elő, elemezte Draskovics Tibor.

A kormánynak olyan gazdaságpolitikát kell folytatnia, hogy a Magyar Nemzeti Bank fel tudja vállalni a gazdaságpolitika segítését, napjainkra lényegesen javítottuk a gazdaságpolitika hitelességét, a kormányzat csökkenti az államháztartás hiányát, így a Magyar Nemzeti Bank kedvező feltételek esetén minden bizonnyal lép majd a kamatok mérséklésében, ha a folyamatok úgy alakulnak. Már most látszik, emelte ki a pénzügyminiszter, hogy nő a befektetők bizalma, ez látszik a forint árfolyamának alakulásában, illetve abban, hogy az állampapírok hosszú távú hozamai mérséklődnek.

Nem a jegybank kritikájára koncetrálok

"Nem a jegybank kritikájára, hanem a saját dolgaim elvégzésére kell koncentrálnom" - hangoztatta a pénzügyminiszter. Elmondta azt is, hogy a legutóbbi időben újra felélénkültek a jegybank és a Pénzügyminisztérium munkatársai között a rendszeres konzultációk, ő is többször személyesen találkozott a Magyar Nemzeti Bank elnökével. Kiemelte, hogy ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének nézetkülönbségek, azonban ezzel a kommunikációval könnyebb egyeztetni, "és el kell ismerni, van mit tanulnunk egymástól".

A mezőgazdasággal kapcsolatban a pénzügyminiszter aláhúzta, hogy május 1-jén valóban eljön az igazság pillanata és kiderül majd, hogy az agráriumban mely termelőegység, gazda tud versenyképesen termelni. A kormánynak az a dolga, hogy aki versenyképesen tud mezőgazdasági termékeket előállítani, azt a lehető leghatékonyabban támogassa, aki nem tud ennek eleget tenni, annak pedig valamilyen átmenetet, kivezető utat biztosítson az agráriumból. Az elmúlt évek egyik jelentős problémájának nevezte Draskovics Tibor, hogy a nagy arányú állami támogatásokkal bizonyos területeken félrevezették a gazdákat, olyan mezőgazdasági termelést is fenntartottak az állami pénzek révén, amelyek már korábban is veszteségesek voltak, most pedig egyértelműen versenyképtelenek lesznek az EU közös piacán.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!