Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

A gazdasági minisztérium a legnagyobb vesztes

2004.02.13. 08:42
Egységes elvek alapján történik a 155 milliárd forintos elvonás megvalósítása. A legnagyobb vesztes, a gazdasági tárca csak felerészben ért egyet a javasolt zárolásokkal. A korábbi létszámleépítések kikényszerítése, a MÁV részleges privatizálása, jelentősebb társaság-összevonások - ezekkel kell megbirkózniuk a minisztereknek.
Létszámleépítéseket hoz a Draskovics-csomag - derül ki a Világgazdaság gyűjtéséből. A 155 milliárdos megszorítási csomag részét képezi a még László Csaba által elrendelt, ám nem százszázalékosan teljesített létszámleépítések végrehajtatása is - tudta meg a Világgazdaság. A kormány által február 25-én véglegesítendő megszorításban a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok 29 százalékát kell zárolni. Egységes intézkedés még a központi beruházási összegek tizedének elvonása is. Előbbi a gazdasági tárcától, utóbbi a Honvédelmi Minisztériumtól veszi el a legnagyobb összeget. A dologi és felhalmozási támogatások minden huszadik forintjának elvonása is a honvédelmi tárcától igényli a legnagyobb zárolást. A Draskovics-csomag érinti a saját bevételt szerző költségvetési szervek bevételének 7 százalékát is.

A GKM felezne

"Fél pénzt" adna a kormányzati megszorítás legnagyobb alanya, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium - tudtuk meg a tárcánál. Az új pénzügyminiszter által javasolt 41,6 milliárd forint helyett 22,3 milliárd forint elvonását tartja reálisnak. A legnagyobb konfliktus a szakmai fejezeti kezelésű és központi beruházási előirányzatokon javasolt 37,6 milliárd forintnyi elvonás körül alakult ki, amit a tárca 18,6 milliárd forinttal szeretne csökkenteni.

Privatizáció és összevonás

A MÁV részleges privatizálása is a Draskovics-csomag javaslatainak része, amelyet a gazdasági tárca előzetes vizsgálata tanácsolt. Egyetlen szervezetbe összevonva folytathatja pályafutását a 19 megyei közútkezelő kht. és az Állami Közúti Műszaki és Információs Kht. Mivel hasonló jellegű tevékenységeket végeznek, összevonhatnak számos, a tárcához kötődő társaságot. Számítani kell arra, hogy a hatósági feladatot végző intézmények a jövőben növelik ellenőrzési tevékenységüket, és költségarányos szolgáltatási díjaikat is emelik.

A kormányzati kiadások csökkentésére részletes programot dolgozott ki a kabinet. Csökkentenék a gépkocsiparkot. Tavaly 15 főre jutott egy személygépkocsi a tárcáknál, az idén 100 főre már csak öt autó tartható meg. Ezzel arányosan csökkenteni kell a hajtó- és kenőanyag-fogyasztást is. A megszorítási program érinti a nem állami vezetői megbízások számának csökkentését és az állományba nem tartozók járandóságait is, százalékos mértékben.

A kormány megszüntetni javasolja a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht.-t, mivel szinte teljes mértékben költségvetési támogatásokból működik, így feladatait költségvetési szervként is el tudná látni. Felszámolnák a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítványt is, mivel feladatainak fenntartása nem indokolt, és az állami támogatáson kívül egyéb bevétele gyakorlatilag nincs.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!