Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

A jegybank és a PM a maga dolgával törődjön

2004.03.04. 13:16
A jegybank dolgát a jegybank, a PM a PM-ét végzi, s ezt mindenki maga kommunikálja, azaz nem lesznek "átbeszélések", hogy ki milyen árfolyampolitikát és kamatot tart szükségesnek - jelentette ki Draskovics Tibor pénzügyminiszter. Ehhez képest Járai Zsigmond egy interjúban kifejtette, az eurócsatlakozáshoz a kormányzat részéről hiányzik a szükséges, ám az áldozatokkal járó költségcsökkentés iránti elkötelezettség.
Az új pénzügyminiszter középtávú költségvetési programjának sarokkövei a csökkenő újraelosztás, csökkenő adóterhelés és gyors fejlődés - derült ki Draskovics Tibor szavaiból. A pénzügyi tárca vezetője csütörtökön a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) konferenciáján kijelentette: csak annyival lehet mérsékelni az adókat, amennyivel a kiadásokat évről-évre meg lehet kurtítani.

Új alapok

Draskovics beismerte: az elmúlt két évben nem voltak kellően összehangoltak a kormány gazdaságpolitikai lépései, s hozzátette, hogy új alapokra kellett helyezni a jegybankkal való együttműködést. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az eddiginél világosabban kell betartani a törvény szabta feltételeket, vagyis a jegybank dolgát a jegybank, a PM a PM-ét végzi, s ezt mindenki maga kommunikálja, azaz nem lesznek "átbeszélések", hogy ki milyen árfolyampolitikát és kamatot tart szükségesnek. Draskovics úgy vélte, az új alapokra helyezett együttműködésnek köszönhetően kiszámíthatóbb lesz az árfolyam és a kamatok alakulása.

Széles Gábor, az MGYOSZ elnöke egyetértett a pénzügyminiszterrel abban, hogy Magyarországnak nem érdeke belemennie egy, a környező államokkal folytatandó adóversenybe: mindketten a szlovákiai leegyszerűsített adórendszer veszélyeire figyelmeztettek.

Járai értékel

A magyar gazdaság megkezdte a kilábalást az aktuális egyensúlyi hullámvölgyből, ám a kamatokat egyelőre magasan kell tartani - értékelt Járai Zsigmond a Hír TV-ben. A magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a kettős (a folyó fizetési mérleget, illetve az államháztartást szorongató) deficitet mutató egyensúlyi helyzet, ami előidézte a befektetők aggodalmaskodásait, javulásnak, a gazdasági növekedés pedig gyorsulásnak indult.

Járai úgy vélte, a növekedés az Európai Unióból indult és húzza magával, s egyben mind egészségesebb struktúra felé fordítja a magyar gazdaságot, s hozzátette: a kormányzat takarékossági intézkedései is hozzájárultak a negatív folyamatok megfordulásához. Az infláció viszont emelkedik, s az irányadó jegybanki kamatot nem lehet a jelenlegi 12,5 százalékos szint alá mérsékelni, amíg az MNB nem bír elegendő bizonyítékkal a befektetők bizalmának visszatérését illetően. Ennek már látszanak nyomai, de nehéz megjósolni, hogy e folyamat mennyire tartós és milyen eredményekkel jár.

Az MNB bírál

A jegybankelnök úgy véli, hogy Magyarország számára a 2008-es eurócsatlakozás lenne a leghasznosabb, de szerinte a kormányzat részéről hiányzik az ehhez szükséges, ám az áldozatokkal járó költségcsökkentés iránti elkötelezettség.

Az eurócsatalkozás kapcsán Draskovics Tibor elmondta, hogy nem közbeszerzés útján választják ki a felmérést végző gazdaságkutató céget, hanem minden gazdaságkutató társaságot megbíznak majd a csatlakozással kapcsolatos vizsgálatokra. Erre példaként a német rendszert hozta fel, ahol az úgynevezett öt bölcs készíti el az éves felméréseket.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!