Ágnes
-11 °C
-4 °C

Csak a kormánypártok módosítják a költségvetést

2004.11.30. 12:23
A költségvetéshez érkezett mintegy 1700 módosító indítvány közül 130-at támogat a kormány, ezek a koalíciós pártok által benyújtott javaslatok, de több olyan is akad köztük, melyek ellenzéki felvetéseket is magukba foglalnak. A parlamentben egész nap zajló monstre szavazás során 70 milliárd forint átcsoportosítása várható, ezt követően a büdzsé további vitája során már csak az egyes fejezeteken belül lehet majd módosítani. Draskovics Tibor szerint az egyensúlyra törekvő költségvetési politikának köszönhetően a kormányzati ciklus négy éve alatt 30 százalékkal emelkedik a fizetések vásárlóereje.
Nem változik érdemben a költségvetés a parlamenti vita során - jelentette ki a módosító indítványokról folyó egész napos szavazás kezdetén Draskovics Tibor pénzügyminiszter. A kormány ugyanazon makrogazdasági előrejelzéseket tartja reálisnak, melyekkel a tervezet előkészítése során számolt, azaz jövőre éves szinten 4,5 százalékos inflációt, négy százalékos gazdasági növekedést várnak. Az államháztartási hiány a pénzügyminiszter szerint 2005-ben a GDP 4,7 százaléka lesz, ha azonban ebből levonjuk a nyugdíjreformra fordított kiadásokat, a hiány mértéke már csak 3,8 százalékos.

Többet ér a pénzünk

A fenti adatok jellemezte egyensúlyi törekvések teremtik meg a feltételeit annak, A keresetek vásárlóértéke 30 százalékkal nő 2002 és 2006 között - jelentette ki Draskovics Tibor. A pénzügyminiszter szerint történelmi léptékű eredményről van szó, hiszen ez azt jelenti, hogy mindenki 30 százalékkal több árut és szolgáltatást vehet meg majd 2006-ban, mint tehette volna 2002-ben. Mindez részben az adócsökkentéseknek köszönhető, melyek a PM szerint három millió foglalkoztatott jár jól.

Draskovics szerint felelőtlen az ellenzék

Az ellenzék összességében 800 milliárd forintos többletet jelentő javaslatcsomagot nyújtott be a parlamentnek - jelentette ki Draskovics Tibor. A pénzügyminiszter szerint ugyan a célok egy része méltányolandó, ugyanakkor felelőtlennek minősítette azon ellenzéki magatartást, hogy az egyes kiadások fedezeteként ugyanazon megtakarításokat költötték volna el többször is.

A költségvetéshez érkezett 1700 módosító javaslat közül a kormány 130-at támogat. Ezek mind a koalíciós pártok által jegyzett javaslatok. Mintegy 70 milliárd forint átcsoportosítást jelentenek, de nem befolyásolják a költségvetés egyensúlyát - mondta a miniszter.

Uniós pénzek

A kormány által is támogatott, fejezetek közötti átcsoportosítások döntően az önkormányzati szektort érintik, a normatívák emelése révén a közoktatás helyzete javulhat. Draskovics Tibor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a döntés nem változtat a kormány azon törekvésén, hogy a kisebb települések társulását támogassa. Emellett kis mértékben emelkedik a határőrség és a rendőrség támogatása is.

A pénzügyminiszter szerint alaptalanok azok az ellenzéki kifogások, miszerint jövőre kevesebb jut egyebek között a környezetvédelemre, az agrártámogatásokra és a kis- és középvállalkozások támogatására. Hangsúlyozta: bár a hazai büdzsé a korábbinál kisebb tételeket irányoz elő ezen célokra, az egyes területekre mégis több jut, az uniós támogatások felhasználásának köszönhetően.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.