Mária
-6 °C
-2 °C

Draskovics 2010-ben vezetné be az eurót

2004.05.07. 12:52
Draskovics Tibor a 2010-es euró-bevezetési dátumot javasolja majd a kormánynak, persze a végső döntés a miniszterek kezében van.
Üzletemberekkel tartott megbeszélés során Draskovics Tibor, pénzügyi tárca vezetője elmondta, az euró 2009-ben is bevezetésre kerülhetne, de biztonságosabb a 2010-es dátumot megjelölni - tudósít a Napi Online. Véleménye szerint amennyiben a gazdasági növekedés gyorsabb lesz a vártnál, egy évvel előbb csatlakozhatunk az euró-övezethez.

A kormány jövő csütörtökön hozza meg a végleges döntést az euró-bevezetés előkészületeiről és dátumáról. Mint az Index megírta, ekkor jelenti be a kormány azt is, hogy milyen makrogazdasági pályát képzel el, ami elvezeti az országot a minél gyorsabb felzárkózásig, és ennek részeként az euró bevezetéséig. A pénzügyminiszter szavai szerint a kormány széles körű szakmai konzultációsorozatot folytatott az euró bevezetéséről a munkaadókkal és a munkavállalókkal.

A Világgazdaság csütörtökön megjelent cikke szerint a kormányzat újabb megszorító intézkedésekre készül, összesen háromszázmilliárd forint értékben. Ezt azonban a miniszterelnök és a pénzügyminiszter is cáfolta. Elmondásuk szerint a kormány nem megszorító-csomagon, hanem olyan középtávú gazdaságpolitikán dolgoznak, ami lehetővé teszi, hogy az uniós csatlakozásból adódó lehetőségeket a legjobban kihasználja az ország.

Tavaly még a 2008-as csatlakozási dátumot állapítottak meg az euró bevezetésére, de a magas költségvetési hiány miatt módosult az időpont - írja a Napi Online. A gazdasági élet szereplői és közgazdászok az elmúlt hónapokban több lehetséges időpontot is megjelöltek a legideálisabb csatlakozásra. A vitázók szinte csak abban értettek egyet, hogy a 2008-as időpont elhamarkodott volt, és túl korai ekkor csatlakozni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.