Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

A perek ellenére megépül a leghosszabb Duna-híd

2006.01.10. 15:02
Mindenképpen megindul az Északi M0 Duna-híd megépítése, az építtető az összes engedéllyel rendelkezik ehhez - szögezte le az Index kérdésére a Nemzeti Autópálya Rt. kommunikációs igazgatója. A szigetmonostori polgármester azonban ezt vitatva lapunknak azt mondta, hogy a híd középső szakaszára nincs végrehajtható építési engedély.
Az Északi M0 Duna-hidat mindenképpen elkezdik építeni, a folyamatban lévő pereknek nincs halasztó hatálya, az építtető az összes szükséges engedéllyel rendelkezik, a kivitelezői szerződést pénteken írták alá. A december végén kihirdetett pályázati eredmény szerint Magyarország eddigi leghosszabb hídját a Hídépítő Rt. és Strabag Rt. konzorciuma építheti meg. A beruházás értéke 64,9 milliárd forint.

Az Árpád hídnál kétszer nagyobb új hidat 2007. október 31-én adják majd át. A híd Újpestet köti majd össze Budakalásszal. Korábban hírt adtunk arról, hogy a Duna felett 590 méter hosszú ferdekábeles acélhíd, a Szentendrei Duna-ág felett 332 méter hosszú acélhíd épül, az ezekhez csatlakozó vasbeton hidak hosszúsága 922 méter hosszú lesz. A teljes híd 5 hidat foglal magában, a kivitelezőnek ehhez összesen 9 hídszerkezetet kell megépítenie. A hídon kerékpáros és gyalogos járda épül, a leállósáv szélesebb lesz a későbbi forgalomnövekedés függvényében, a bővíthetőség miatt. A látványterv szerint két hatalmas A-betűt formázó pillér lábai között halad majd az úttest.

Még tart a vita

#alt#
Klikk a képre!

Az M0-ás északi szakaszának tervezését és a nyomvonal kijelölését nagyon sok vita előzte meg, ezek egy része még most is tart. Budakalász például egy, a 11-es főúttól keletre húzódó elkerülő út építését szabta feltételként a hozzájáruláshoz. Szigetmonostor pedig a Szentendrei-szigetet és Duna-partot összekötő, a helyiek közlekedését megkönnyítő kishíd megépítéséhez ragaszkodik. Szilágyi Lajos polgármester az Indexnek elmondta, hogy az építkezést ugyan el lehet kezdeni, de azon a területen, ahol a híd középső szakaszát építenék változtatási tilalom van érvényben. Ezt pedig csak az önkormányzat tudja megváltoztatni.

Az érveléssel azonban az építtetők nem értenek egyet. A szerződés aláírása után a Hídépítő Rt. vezérigazgatója a Népszabadságnak kijelentette, hogy a kivitelezéshez azonnal hozzálátnak. Apáthy Endre elmondta, hogy ezt semmilyen körülmény nem hátráltatja, amíg más határozat nem születik, a szerződést és az építési engedélyt tekintik érvényesnek.

Hasonlóan nyilatkozott az Index kérdésére a Nemzeti Autópálya Rt. kommunikációs vezetője. Béni Gyöngyi elmondta, hogy az összes engedély megvan, a folyamatban lévő pereknek pedig nincsen halasztó hatálya. Az érvényes építési engedély megvan, a környezetvédelmi engedélyt is megkapták: 1999-ben első, 2001-ben pedig másodfokon. A GKM tárgyalt az önkormányzatokkal, az utolsó akadály azzal hárult el, hogy Budakalász visszavonta keresetét.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.