Judit
-2 °C
8 °C

Újabb ingatlanszövetkezeti botrány

2003.10.06. 09:01
Négymilliárd forintos beruházás kerülhet veszélybe, miután csaknem ellehetetlenült a Duna Profit Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezet működése. A szövetkezetek körüli botrányok közben elérték a Baumagot is.
Befejezés előtt áll a Duna Profit Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezet (DPIH) által alapított Duna Profit 2002 Rt. (DP) több mint 4 milliárd forintos beruházása a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóvelezden, ám senki sem tudja, mikor kezdődhet meg a műanyag ajtók, ablakok gyártása.

Az anyacég elnöke ellen kiadott rendőrségi elfogatóparancs továbbra is érvényben van, a társaság működése pedig jószerivel ellehetetlenült azóta, hogy a rendőrség a vállalkozás több irodájában házkutatást tartott és lefoglalta a szerződéseket, a számítógépeket, valamint zárolta a számlát.

Nem tudják, mikor indul a termelés

h i r d e t é s
A DPIH közleménye szerint "a szövetkezet vezetése tiszta lelkiismerettel áll a vizsgálatok elé, amelyek meggyőződésük szerint eredménytelenül zárulnak majd". Azt is közölték: elfogadhatatlannak és túlreagáltnak tartják a velük szemben tett rendőri intézkedéseket, amelyek szerintük alaptalanok.

Ennek ellentmond, hogy - mint arról a Napi Gazdaság is beszámolt már - a szövetkezet elnöke, Némethy András idézésre nem jelent meg a rendőrségen, emiatt továbbra is körözik. A DP vezérigazgatója, Moldván János újságíróknak korábban azt nyilatkozta: a kétmilliárd forint alaptőkéjű részvénytársaság önálló jogi személy, tehát a sajóvelezdi beruházást semmiféle veszély nem fenyegeti.

A cég üzleti tervében 2004-re hatmilliárd forint bevétel szerepel. Az viszont tény, hogy Sajóvelezden - noha már a próbaüzemnek kellene tartania - egyelőre senki nem tudja: megindul-e a termelés, és ha igen, mikor.

Belép az ORFK

A legújabb hír szerint a DPIH vezetői panaszt tettek a Szombathelyi Városi Rendőrkapitányság vizsgálati osztálya gazdasági alosztályának intézkedései ellen, amelyekkel nemrégiben bezáratta a pénzintézet irodáit. A panasz szerint a rendőrség megalapozatlanul és elhamarkodottan intézkedett, amikor házkutatásokat tartott a vállalkozás hét irodájában.

A Népszabadság információi szerint az ORFK az ország valamennyi rendőrkapitányságáról bekérette az ingatlanbefektetési szövetkezetek működésével kapcsolatos feljelentéseket, köztük azokat is, amelyekben korábban megtagadták a nyomozást.

A Baumagot is elérte e botrány

A botrány időközben elérte a Baumag Szövetkezetet is: a tevékenységét 1995 óta végző, az elmúlt hónapok mesés hozamajánlataitól magát amennyire lehet távol tartó szövetkezet mintegy 1500 befektetője névtelen levelet kapott, amelyben arra figyelmeztették őket: mihamarabb vegyék ki pénzüket, mert a társaság hamarosan fizetésképtelenné válik.

A szövetkezet elnöke, Balázs László szerint a Baumag nem hasonlítható a bedőlt szövetkezetekhez, mivel ők az évek során stabil lábakon álló, tíznél több vállalatból álló cégcsoportot hoztak létre. A társaság egész oldalas fizetett hirdetésben is igyekszik megkülönböztetni magát azoktól a szövetkezetektől, amelyek miatt most saját tagjai körében is bizalomvesztést érzékel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.