Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Kudarcba fulladhat az e-adózás

2006.03.06. 07:57
Bár már egy hónap sincs hátra a havi elektronikus adóbevallás és adatszolgáltatás megkezdéséig, úgy tűnik, teljes a felkészületlenség a szereplők körében - írja a Világgazdaság. A vállalkozások nagy részének még az infrastrukturális feltételei sincsenek meg, de az is kétséges, hogy az adóhatóság képes lesz kezelni az egyszerre rázúduló hatalmas adattömeget.
Komoly kihívásokkal kell szembenézniük a vállalkozásoknak a hamarosan, két részletben induló havi elektronikus adóbevallás és adatszolgáltatás miatt - írja a Világgazdaság. Nemcsak a növekvő adminisztrációval kell számolniuk, hanem - főként a kisebbeknek - alkalmassá kell tenniük technikai infrastruktúrájukat is.

A hatályos adótörvény szerint a tízezer legnagyobb és a kiemelt adózóknak, továbbá a havi és negyedéves adóbevallásra kötelezett adóalanyoknak áprilistól havonta kell elektronikus úton teljesíteniük az adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettségüket (ez május 12-i határidőt jelent) a magánszemélyeknek kifizetett juttatásokkal kapcsolatban. A többi 1,1-1,2 millió munkáltatónak 2007-től lesz kötelező belépni a rendszerbe, ám önkéntes alapon most is áttérhet a havi e-bevallásra.

Piaci felmérések szerint a magyarországi vállalkozások felső 50 ezres táborába tartozó cégek (őket érinti első körben a változás) közül mindössze négyezernek van meg az e-bevallást komplexen kezelő vállalatirányítási rendszere. További 26 ezer cégnek van az eljárást valamilyen módon segítő ügyviteli alkalmazása, 20 ezer társaságnak viszont egyáltalán nincs ügyviteli szoftvere.

150-200 ezer forint alatt nem ússzák meg

Az egyre sürgetőbb felkészülés ráadásul pénzbe kerül: különösen a kisebb cégek és könyvelővállalkozások számára jelenthet többletkiadást a mostani állapothoz képest a váltás, hiszen ennél a két csoportnál a jelenlegi technikai háttér nem feltétlenül alkalmas a hamarosan elinduló rendszerbe való bekapcsolódásra - mutat rá Zara László, a Magyar Adótanácsadók Egyesületének elnöke. Zara szerint egyszeri kiadásként operációs rendszerrel együtt egy számítógép beszerzése 150-200 ezer forint körüli összeggel terhelheti az adott vállalkozás vagy könyvelő kasszáját. Emellett pedig a megfelelő sávszélességű internet-előfizetést nem lehet megúszni havi 10 ezer forint alatt.

A kormányzat szemlátomást kompenzáció nélkül terheli rá az érintettekre ezeket a költségeket. Jól demonstrálja ezt az is, hogy három szakmai szervezet, az adókamara, a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete és a Magyar Könyvelők Egyesülete múlt év végén létrehozta a Könyvelők Fórumát, amely a könyvelővállalkozások részére harcolt a szükséges technikai eszközök beszerzését enyhítő adókedvezményért, ám az igény süket fülekre talált.

Az adószakértő azt tanácsolja, hogy akinek nem kötelező májusban csatlakoznia a havi e-bevalláshoz, az ne lépjen be önként a rendszerbe. Érdemes ugyanis a többletmunkától a kötelező csatlakozás határidejéig "távol tartania" magát a cégnek.

Probléma az adótitokkal is

Az Index a múlt héten hívta fel arra a figyelmet, hogy az elektronikus adózással kapcsolatos szabályok akár az adótitok sérüléséhez is vezethetnek. A rendszer ugyanis számos visszaélésre ad okot akár a társaságok, akár az egyéni vállalkozók e-adózásakor.

A jelenlegi szabályok szerint a társas vállalkozásoknak magánszemélyeket kell meghatalmazni az elektronikus adóügyintézésre, mivel az e-adózás rendszerébe csak megánszemélyek regisztrálhatják magukat. Ők viszont bármilyen cég nevében eljárhatnak, ugyanis a meghatalmazás valódiságát az adóhivatal nem tudja ellenőrizni. A problémáról az APEH azt közölte az Indexszel: "nem tartja reális veszélynek", hogy bárki bármely cég "meghatalmazottjaként" regisztrálja magát és így hozzáférhet a vállalkozások adataihoz. Az adóhivatal szerint az, aki ilyet tesz, "legalább magán okirat hamisítás bűncselekményét követi el", aminek a nyomai és "az elkövető adatai" visszakereshetők a rendszerben. A teljes cikkünk >>

Még nincsenek végleges nyomtatványok

Már csak azért is érdemes kivárni, mert - mint arra Biber Attila, a Microsoft Magyarország Kft. üzletágvezetője figyelmeztet a lapban - néhány héttel az e-bevallás éles indulása előtt még az adatszolgáltatási dokumentumok végleges formátumai sincsenek meg az APEH-nél. Ezek pedig feltétlenül kellenének ahhoz, hogy a szoftverfejlesztő cégek időre eljuttassák a szükséges programmódosításokat az üzleti szoftvereket használó vállalatokhoz.

Az adatkör évenkénti változása rengeteg időt és anyagi erőforrást emészt fel. Speciális nyomtatványkitöltő szoftverrel mindenki elkészítheti elektronikus bevallását, kérdés, mennyire automatizálható folyamat. A cégek többsége által használt ügyviteli rendszereknél ez könnyebb lehet, ám a vállalatirányítási rendszerek ügyfélre szabott megoldásokat tartalmaznak, ezeknél a változtatások átvezetése ügyfelenként eltérő lehet.

Az APEH sem fogadókész

Problémát jelent az is, hogy meglehetősen bonyolultra sikeredett az e-bevallási rendszer, ráadásul ma még az adóhivatal informatikai rendszere sem teljesen fogadókész - mondja Takács Tibor, a Revolution Software könyvvizsgálója. A zökkenőmentes adatszolgáltatás szempontjából az sem szerencsés, hogy az újfajta elektronikus rendszerre év közben kell áttérni. Takács szerint még aggályosabb lesz a helyzet jövőre, amikor a teljes vállalkozói kör számára kötelezővé válik az e-bevallás. Az egyéni vállalkozásoknak ajánlott Teleház rendszer ugyanis nem alkalmas az adatok bizalmas kezelésére.

A Takácséhoz hasonló véleményen van Ocskay Szilárd, a Nexon Kft. ügyvezető igazgatója is, aki szerint a havonta keletkező több tíz megabyte-nyi adat küldése és fogadása a rendelkezésre álló rövid idő alatt nem csak a bérügyvitel erőpróbája lesz, hanem a cégek informatikai lehetőségének, valamint az APEH informatikai fogadóképességének is.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.