Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Magyarország az EBRD favoritja

2003.11.19. 08:39
Az EBRD gazdasági reformokra adott bizonyítványa alapján az egykori szocialista országok közül Magyarország a listavezető, Türkmenisztán az utolsó.
A kelet-közép-európai országok, valamint az egykori szovjet tagköztársaságok a világ leggyorsabb növekedési ütemmel büszkélkedő gazdaságai között lesznek 2004-ben - állapítja meg a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) éves jelentése. A pénzintézetet két évtizede alapították abból a célból, hogy segítse e térség 27 államának piacgazdasági átalakulását. Willem Buiter, az EBRD vezető közgazdásza a jelentést tartalmazó könyv bemutatóján elmondta, hogy becslésük szerint a térség egészében a bruttó hazai termék (GDP) 4,7 százalékkal bővül jövőre, ugyanannyival, mint az idén.

Az átlagosnál gyorsabb növekedési ütemet jósolnak az egykori szovjet tagköztársaságoknak, a FÁK-államoknak, amit az orosz gazdaság bővülése biztosít. Kelet-Közép-Európában az ez évi 3,3-ről 4,2 százalékra gyorsul a GDP növekedése, de erre Buiter szerint nagy szüksége is van az EU-hoz jövő májusban csatlakozó nyolc országnak, ha minél előbb el akarják érni a jelenlegi tagállamok egy főre jutó GDP-átlagát.

Túl nagy hiány

Magyarországon a tavalyi 3,3 után idén 3 százalékos GDP-bővülést vár az EBRD. Az utóbbi években néhány országban az állami kiadások adtak lendületet a növekedésnek, de ennek az az ára, hogy több államban is olyan mértékűre duzzadt a költségvetési hiány, ami akadályozza az eurózónába történő gyors belépést - állapítja meg a jelentés. Idén Csehországban a költségvetési hiány a GDP 8,3, Lengyelországban 6,9, Magyarországon 5,5 százaléka, ezért pénzügyi kiigazításra van szükség, amit megkönnyít, hogy a globális fellendülés folytán már kevésbé kell támaszkodni a belső keresletre, hiszen az export könnyebben növelhető.

36-ból 34 pont

Az EBRD favoritja a gazdaság kilenc vizsgált területének reformjára adott osztályzatok alapján Magyarország, amely a lehetséges 36-ból 34 pontot szerzett meg. Magyarország a legmagasabb, négyes osztályzatot hét kategóriában kapta meg, csak a kormányzati és vállalati szerkezetátalakítás, illetve a versenypolitika közepes az EBRD bizonyítványában. Csehországnak 32, Lengyelországnak 31, Szlovákiának 30 pontja van, míg a lista sereghajtója Türkmenisztán 12 ponttal.

A jelentés ugyanakkor figyelmeztet, hogy Magyarországon az utóbbi egy évben drámaian csökkent a közvetlen külföldi befektetések értéke, amely tavaly már csak a GDP 1 százalékát tette ki a 2001-ben mért 4,4 százalékkal szemben, s az idei első félévben 2 százaléknak megfelelő nettó kiáramlás volt.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.