Dömötör
11 °C
14 °C

Az Ecostat 6,5 százalékos éves inflációt vár

2004.03.26. 14:09
Az Ecostat elemző pozitív tendenciaváltásról beszélnek és egy százalékos reálbér növekedést várnak.
Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint a hazai gazdasági folyamatokban 2003 utolsó negyedévében pozitív tendenciaváltás következett be. Ezt a várakozásoknál kedvezőbb negyedik negyedévi GDP adat is jelzi. A reálgazdasági folyamatok javulásával párhuzamosan az utóbbi hónapokban az egyensúlyi mutatók is kedvezően alakultak. Bár a hiánymutatók esetében az elkövetkező hónapokban romló hiányra lehet számítani, a trendváltás egyértelmű.

Alacsony kamat

A Egyesült Államok gazdasága élénkebben, míg az Európai Unió növekedési kilátásai csak kisebb mértékben javultak. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed továbbra is kitart az alacsony, egy százalékos kamatszint mellett. 2003-ban a folyó fizetési mérleg hiánya történelmi szintet ért el, a deficit a GDP öt százalékát tette ki. 2004-ben a GDP dinamika növekedésére lehet számítani, a finanszírozási kérdések ugyanakkor továbbra is napirenden maradnak.

A 15 EU tagállam közül a növekedési ütem 2003-ban csak háromban gyorsult. Az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Görögországban sikerült meghaladni a 2002. évi növekedési ütemet. A legnagyobb gazdasággal bíró Németország GDP-je 0,1 százalékkal csökkent az elmúlt évben. 2004-ben az USA-ba irányuló kivitelből remélhet növekedési többletet az Európai Unió. Mindezen várakozásokat beárnyékolja a már régóta dúló, de az utóbbi hónapokban élesedő kereskedelmi háború a két világgazdasági központ között.

A világ leggyorsabban növekvő régiója 2003-ban Oroszország és Kína volt. Előbbi az olajkitermelés dinamikus növekedése, míg az utóbbi a beruházások erőteljes felfutása miatt produkált kimagasló bővülést.

Dinamika

Magyarország GDP-je tavaly, az utolsó negyedévben 3,5 százalékkal bővült, és ezzel a 2003. évi növekedési ütem elérte a 2,9 százalékot. A növekedést - a lakossági fogyasztás mellett - a második félévtől a beruházások, majd a negyedik negyedévtől az export új lendülete segítette. Az Ecostat prognózisa szerint idén 3,5 százalékos növekedési dinamika várható.

Az egyensúlymutatók 2003-ban is jelezték a nehézségeinket. Az államháztartási hiány ESA95 módszertan szerint tavaly elérte az 5,9 százalékot. A kiadáscsökkentő intézkedésekkel 2004-ben sikerül öt százalék alá szorítani a deficitet, év közben azonban - a májustól változó import áfa elszámolások miatt - jelentősebb egyensúlyromlást mutathat a pénzforgalmi szemléletben közölt egyenleg.

A 2004. évi inflációs folyamatok két legfontosabb meghatározója az adókulcsok változása és a fogyasztás alakulása. Az infláció februárban a várakozásoknak megfelelően alakult. A reáljövedelmek egy százalékkal bővülhetnek, ami nem jelent komoly inflációs nyomást. Az adókulcsok változásából eredő többlet 1,5 százalékpont körül alakul 2004-ben. Összességében 6,5 százalékos éves inflációra számít az Ecostat 2004-ben.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!