Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

Nem csökken a bérköltség

2003.06.26. 08:44
A sáveltolás a monetáris és fiskális politika újabb súrlódásához és a pénzpiac alapos megzavarásához vezetett, ráadásul a versenyképesség szempontjából nagyobb jelentőséggel bíró bérköltségek csökkentésében továbbra sem történt előrelépés - állapítja meg az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet júniusi elemzése.
A kutatók szerint alapvető feladat, hogy a reálbérek csak a tényleges gazdasági teljesítmény emelkedéséhez igazítva növekedjenek. Az állami beruházások értéke 2003-ban jelentősen csökkent, a folyó kiadások azonban korábbi kötelezettségvállalások miatt a kívánatosnál nagyobb mértékben növekedtek.

Demonstratív csomag

A június 4-én bejelentett kiadásszűkítő intézkedés 76 milliárd forintról szól, ami a várható GDP-nek mindössze 0,4 százaléka. A gazdaság lassulása következtében kieső adóbevételekhez, valamint a korábbi elkötelezettségekhez képest a lépés inkább demonstratívnak tűnik - vélik a kutatók. Ez kedvezően hat a 2004-as államháztartási folyamatokra, hiszen a kormány elkötelezettnek tűnik a deficit lefaragása mellett. A hiány azonban idén a GDP 5,2 százaléka, jövőre pedig 4 százaléka lehet.

3,6 milliárd eurós folyó fizetési mérleghiány

A költségvetés és a lakosság finanszírozási igényének növekedése a külső hiány növekedésével párosul. A folyó fizetési mérleg áprilisban megközelítette az 1,6 milliárd eurót. A működőtőke-egyenleget a tőkeexport csökkenése mellett a hazai cégek tőkeimportjának emelkedése is rontotta. Az Ecostat 2003-ban 3,6 milliárd eurós folyó fizetési mérleghiányt prognosztizál. A jelenlegi 9,5 százalékos jegybanki alapkamat a hitelköltségeket olyan mértékben növeli, amely a kedvezőtlen növekedési kilátások mellett hosszú távon nem tartható.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.