Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Az Ecostat szerint rosszak a kilátásaink

2003.07.24. 10:58
Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint a magyar gazdaság növekedési kilátásai továbbra is kedvezőtlenek, az egyensúlymutatók romlása az első félévben folytatódott. A jövő évi költségvetési tervek rövid és középtávon jelentősen befolyásolják a fejlődési lehetőségeket. Az elsődleges feladat a gazdaságpolitika hitelességének növelése és a versenyképesség javítása.
Az Egyesült Államok gazdaságának dinamizálásában mind a fiskális, mind a monetáris politika aktív szerepet vállal. A jelentős adócsökkentéstől és az irányadó kamat lefaragásától a vállalkozások jövedelmezőségi mutatóinak javulását, valamint a beruházások növekedését várható. Az Egyesült Államokban azonban még mindig nem tűnik biztosnak a konjunktúra fellendülése, ezért egyre többen az Európai Uniótól várják a világgazdaság motorjának szerepét, olvasható az Ecostat jelentésében.

Túl erős az euró

A hatalmas belső piaccal rendelkező közösségnek ehhez az exportértékesítés dinamizálására is szüksége van. Az euró erősödése ugyanakkor nagymértékben akadályozza - elsősorban a német - kivitel növekedését. Ez is oka annak, hogy a jelenlegi feltételek mellett az év egészére 1 százalékot alig meghaladó növekedés valószínűsíthető.

A magyar GDP növekedési üteme az előző évi 3,3 százalék után 2003-ban is azonos mértékű 3,3-3,4 százalék körül várható. Az ipari és építőipari termelés nem mutatja a stabil növekedés jeleit és a kiskereskedelmi forgalom is a korábbiaknál kedvezőtlenebbül alakult az év közepén.

Az államháztartás hiánya júniusra elérte az éves előirányzat 72 százalékát, a deficit meghaladta a 600 milliárd forintot. A kiadások tervezettől eltérő növekedése, a korábbi vállalások túlteljesülése (elsősorban a lakástámogatásoknál) egyre kényszerítőbben hat. Nem elég a jövő évi költségvetésre koncentrálni, az idei év hiányát is szükséges a tervezetthez közelíteni.

Az egyensúly a vártnál gyorsabban romlik

A külső egyensúly romlása az első öt hónapban meghaladta a várakozásokat. Az áruforgalmi statisztika adatai szerint 2003. májusáig az import növekedési üteme meghaladta az exportértékesítés volumennövekedését. A folyó fizetési mérleg hiánya május végére 1,7 milliárd eurót ért el, s az év végére 3,8 milliárd körüli deficittel lehet számolni.

Csökken a külföldiek érdeklődése

A külső hiány finanszírozásában egyre nagyobb arányt tesznek ki az ún. adóssággeneráló tételek. Figyelembe véve, hogy a szomszédos országoknál most indítottak nagyobb privatizációs programokat, Magyarországon a közvetlen tőkebefektetések vonzásának új stratégiáit kell kidolgozni. Az elmúlt hónapok néhol inkonzisztens gazdaságpolitikai lépései nyomán a külföldiek érdeklődése az állampapírpiacon is csökkent, ami a hozamemelkedés nyomán növelte az államháztartás kamatkiadásait.

A fogyasztói árak júniusban 4,3 százalékkal emelkedtek az előző év júniusához képest. Az év végéig a termékek és szolgáltatások további drágulása várható, melynek meghatározó elemei az élelmiszerárak növekedése, az energia és néhány hatósági körbe tartozó termék és szolgáltatás árának emelése, valamint a forint gyengülése az euróval szemben.

A jövő évtől az általános forgalmi adó - európai uniós előírásokkal összefüggő - átalakítása emelheti az árakat. 2003-ban az előző évhez viszonyítva 4,8-5 százalék közötti, míg decemberben akár 5,5-5,8 százalékos inflációval számolhatunk. 2004-ben átlagosan 4,5 százalékra csökkenhet a fogyasztói áremelkedés éves üteme.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!