Natália
-3 °C
7 °C

Optimisták a vállalkozások

2004.05.10. 13:59
Az Ecostat legújabb konjunktúra felmérése szerint a nagyvállalatok rövidtávú gazdasági várakozásai kedvezőek. Egy év után pozitív a kis- és középvállalkozók várakozásait jelző index is.
A magyarországi nagyvállalatok rövidtávú gazdasági várakozásait számszerűsítő mutatók értéke négy hónap alatt tíz százalékponttal emelkedett - közölte lapunkkal az Ecostat. A bizalomerősödés az élénk konjunktúra fennmaradására utal.

A gazdaságelemző szerint magyar gazdaság 2003 második félévben megindult fejlődése az idei év első negyedévében folytatódott. A külpiaci rendelés felfutása miatt az ipari termelés január-februárban tíz százalékkal növekedett. A fejlődés a leginkább exportképes ágazatokban volt érezhető. Az exportvezérelt növekedéstől elszakadva ugyanakkor csökkent a könnyűipari ágazatok és az élelmiszeripar teljesítménye. A külföldi rendelések javuló tendenciája és az ipar növekedési üteme az év egészében fennmarad.

A nagyok bizakodók

A világgazdaság folyamatos élénkülésére, a javuló nemzetközi előrejelzésekre figyelemmel, az első negyedévi makrogazdasági adatok alapján az Ecostat azzal számol, hogy 2004-ben hazánkban a GDP 3,5 százalékkal, az ipari termelés 7-8 százalékkal, az áruexport 10-12 százalékkal növekszik. Bár az államháztartás hiánya az első negyedév végére elérte a tervezett deficit 37 százalékát, az Ecostat előrejelzése szerint a gyorsuló gazdasági növekedéssel járó adóbevétel emelkedésének köszönhetően a hiány 5 százalék alatt marad.

A hazai multinacionális vállalatok rövidtávú előrejelzéseit erősödő optimizmus jellemzi. A derülátó várakozások hátterében a Magyarország uniós csatlakozásától remélhető, fejlődést segítő hatások állnak. A gazdasági élénkülés, a javuló egyensúlyi helyzet kedvező feltételeket biztosít az új tőkebefektetések és felhalmozások számára.

A kicsik is optimisták

A kis- és középvállalatok üzleti bizalmi-indexe 50,3 százalék, egy év után újra a pozitív tartományba került. A hazai vállalatok rövidtávú üzleti várakozásai a cégek erősödő optimizmusát jelzik, a trend tavaly augusztus óta emelkedő.

A kis- és középvállalati szektor előrejelzése szerint a 2003 második felében kezdődött élénkülés idén folytatódik. Az ipari termelés és külpiaci értékesítés rekordszintű bővülését a külföldi tőkebeáramlás és a beruházások élénkülése táplálja.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!