Mária
-6 °C
2 °C

Nem változtak a nagyvállalatok üzleti várakozásai

2002.12.28. 13:20
A legnagyobb magyarországi vállalatok üzleti várakozásai decemberben nem változtak az előző havihoz képest, a kis- és középvállalkozói (kkv) köré enyhén javult, a lakosság optimizmusa tovább mérséklődött - derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb felméréséből.
A 100 legnagyobb cég véleményét mutató Top-100 index 51 százalék lett decemberben, 2001 decemberében a mutató 47 százalék volt. A kis- és középvállalati konjunktúra index 43,4 százalékra emelkedett az egy hónappal korábbi 42,2 százalékról. A negyedévente mért lakossági bizalmi index 2002 negyedik negyedévében 44,8 százalék volt, szemben az előző negyedévi 48,7 százalékkal, ám ez még mindig 1,5 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

Jövőre emelkedhetnek a beruházások

A Top-100 nagyvállalati kör Magyarország gazdasági kilátásait megnövekedett arányban ítéli romlónak. A kutatók szerint figyelemre érdemes, hogy a javulásban bizakodók aránya 2002-ben mindössze kétszer, márciusban és októberben volt kisebb a jelenleginél.

Saját gazdálkodási előrejelzéseiken nem változtattak jelentősen a legnagyobb magyarországi vállalatok. A javulást feltételezők köre nem változott, ugyanakkor magas értékre emelkedett a romló lehetőséget megjelölők aránya. Gazdálkodási feltételeik változatlanságával a cégek egyharmada számol.

A Top-100 nagyvállalati kör fél évre előremutató beruházási hajlandósága valamelyest javult, a mutató decemberben 51 százalék, ami 1 százalékpontos emelkedés novemberhez képest. Az Ecostat szerint a világgazdasági kereslet lassú, elhúzódó élénkülése miatt a magyarországi beruházási tevékenység jelentősebb bővülésére 2003 második felében lehet reálisan számítani.

A belföldi keresletre panaszkodnak a kis- és középvállalkozások

A kis- és középvállalkozások a magyar gazdaság helyzetét 2003 első félévében valamivel kedvezőbben ítélik meg, mint a korábbi hónapokban. Saját vállalkozásuk várható helyzetének megítélése november óta nem változott a kkv körben. A cégek mintegy fele a következő fél évben még a jelenlegi állapotok fennmaradását feltételezi.

A kkv szektor beruházási hajlandósága 2002 decemberében előre nem várt mértékben, 49 százalékra emelkedett. A felmérés szerint a fejlesztésben gondolkozó cégek 56 százaléka tervének megvalósításához nem szorul hitelfelvételre. A cégek beruházási szándékait korlátozó tényezők sorában a bizonytalan belföldi kereslet és a szűkös anyagi lehetőségek állnak első helyen.

A magyarországi kis- és középvállalatok 2002-ben a belföldi kereslet elégtelenségét tartották meghatározó korlátnak tevékenységük bővítésében. Az import termékek iránt fennmaradó élénk érdeklődést feltételezve versenyhelyzetük javulását rövid távon sem várják a belső piacon. A válaszadók véleménye szerint a társaságok fejlesztését nagyban hátráltatja a tőkehiány is.

Pesszimista lakosság

Az Ecostat szerint a lakossági bizalmi index romlását a mutató két komponensének, a várható munkanélküliségnek és az inflációs ráta nagyságának a korábbinál pesszimistább megítélése okozza. A felmérés szerint az eddigiekhez hasonlóan a munkanélküliségi rátára vonatkozó becslések a lakossági vélemények határozott romlását, és a bizonytalanok számának csökkenését mutatja. A lakosság harmada a munkanélküliek számának kis mértékű, 13 százaléka jelentős emelkedését várja.

A kutatók szerint az év végén a lakosság majdnem kétharmada számít növekvő inflációra. Ezen belül 18 százalékuk az elmúlt évinél sokkal nagyobb mértékű drágulástól tart. A háztartások saját pénzügyi helyzetük változását az egy évvel korábbi állapothoz képest kedvezőbbnek ítélik meg. A megkérdezettek mintegy fele az elmúlt évben nem érzett változást háztartása pénzügyi helyzetében.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.