Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

Adóelőny Magyarországon

2004.03.29. 09:07
Csak Cipruson és Írországban alacsonyabb a társasági adó, mint nálunk.
Világméretű és tartósnak mutatkozó jelenség az adókulcsok, ezen belül a vállalati adókulcsok csökkentése, s az irányzat különösen hangsúlyos Európában - áll a svájci székhelyű KPMG International legújabb, a vállalati adókulcsokra vonatkozó éves jelentésében.

Fenntartások

Az felmérés összesen 69 országot vizsgált, közöttük az OECD harminc tagállamát. Latin-Amerikára és az ázsiai-csendes-óceáni térségre csak fenntartásokkal igaz az állítás.

Magyarország a 69-es listán a maga 16 százalékával a harmadik legalacsonyabb társasági adójú ország a 10-15 százalékos Ciprus és a 12,5 százalékos Írország mögött (a tavaly 16 százalékos Hongkong az idén 17 százalékra emelt).

Nem minden a kulcs

Az alacsony adókulcs nem jelent szükségszerűen alacsony adóterhelést - hívják föl a figyelmet a jelentés szerzői. A terhelés helyes felméréséhez egy adott ország adóalapját kell vizsgálni; tekintettel kell lenni arra, hogy az egyik típusú adócsökkentés gyakran egy másik növekedésével jár együtt.

Ez már csak azért is magától értetődő, mert a kormányoknak továbbra is biztosítaniuk kell bevételeiket. Az adóterhelések összehasonlításához figyelembe kell még venni a közvetett adókat, az egyéb pénzügyi beruházásösztönzőket és az adótörvények trükkös megoldásait is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.