Ambrus
-7 °C
3 °C

Válságba kerülhet az egri borászat és szőlőtermelés

2006.08.06. 14:53
A Varga Pincészet tulajdonosa szerint általános válsághoz vezethet az egri borvidéken, hogy a termelők nem kapták meg még a tavaly leadott szőlőért járó fizetséget sem. A hegyközség elnöke szerint csak az Egervin nem fizetett.

Varga Péter, a Varga Pincészet tulajdonosa szerint ebben a helyzetben az állami szabályozás módosításával lehetne megvédeni a termelőket, oly módon, hogy az a feldolgozó, aki nem fizeti ki a termelőket, ne kaphassa meg a bor értékesítéséhez szükséges származási bizonyítványt.

Nincs szankció

A borász cége 60 hektárnyi szőlővel rendelkezik az egri borvidéken. Elmondta, a jelenlegi helyzetben a gazdák egy része azt tervezi, hogy felhagy a szőlőtermeléssel, így az egri borvidék lehet az első, amely komoly válságba kerül. Varga Péter felhívta a figyelmet arra: az agrárrendtartásról szóló törvény jelenleg is kimondja, hogy a késztermék értékesítését követő harminc napon belül ki kell fizetni az alapanyagot szolgáltató termelőket. Ugyanakkor a jogszabály semmilyen szankciót nem tartalmaz.

A Varga Pincészet egyébként évente mintegy 10 millió palack bort és pezsgőt értékesít. A cég árbevétele az elmúlt évben elérte a 2,5 milliárd forintot, az idei üzleti tervben pedig 2,8 milliárd forint szerepel.

Csak az Egervin nem fizetett?

Az Egri Borvidéki Hegyközségi Tanács információi szerint csupán egy, az Egervin Rt.-hez kötődő termelői csoport nem kapta meg a tavalyi szőlő ellenértékét, ők pedig a gazdák mindössze 20 százalékát képviselik - nyilatkozta az MTI-nek Varsányi Lajos, a tanács elnöke.

Varsányi értesülése szerint a termelői csoport a halasztott fizetésről megállapodást kötött az Egervin Rt.-vel. Megjegyezte, hogy a két fél által kötött megállapodás esetében a hegyközségeknek nincs mit tenniük. Ilyen körülmények között még a törvényi szabályozás megváltoztatása esetén sem tarthatnák vissza a származási bizonyítványt.

Varsányi Lajos úgy tudja, hogy a többi borászat rendezte a tavalyi szőlő árát. Az egri borvidéken egyébként 5.800 hektáron mintegy 11 ezer gazdálkodó foglalkozik szőlőtermeléssel.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!