Orsolya
7 °C
10 °C

Kevesebb jut az egészségügyi reformra

2004.03.05. 08:58
A kormány takarékossági csomagja miatt az egészségügyi tárcának 16,7 milliárd forinttal kellett szűkítenie büdzséjét. Bár a minisztérium szerint ez nem érinti a közvetlen betegellátást, egyre több szakmai szervezet állítja ennek ellenkezőjét.
Kökény Mihály egészségügyi miniszter szerint a takarékossági csomag fő célja a "pazarló állam" visszaszorítása, a közpénzek ésszerű felhasználása és a halogatott változások kikényszerítése.

Késleltetett reformok

A miniszter úgy véli, a takarékosság nem érinti a közvetlen betegellátást, a népegészségügyi programot és az irányított betegellátási rendszer (IBR) kiterjesztését. Ennek ellentmond, hogy - technikai okokra és a túl sok jelentkezőre hivatkozva - az IBR kétmillió lakosra való kiterjesztését 2004 tavasza helyett őszre halasztotta a tárca. További változás, hogy az Országos Mentőszolgálat állomásainak eddig prioritásként szereplő felújítását és a mentőautók cseréjét ingatlanhasznosításból próbálják meg fedezni.

A tárca tervei szerint a beruházásoktól elvont összeget egyebek között több nem funkcionáló egészségügyi ingatlan és a Club Aliga hasznosításból pótolják. Várakozólistára tett beruházás például az Országos Orvos Rehabilitációs Intézet (1,2 milliárd) és az Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet (0,332 milliárd) fejlesztése.

Szintén 2005-re csúszik a védőnői finanszírozási rendszer reformja, valamint a háziorvosi ellátás fejlesztése. Ez utóbbi keretében a költséghatékony gyógyítási és gyógyszerrendelési szokások terjedését kívánják ösztönözni. Ugyanakkor a házi szakápolási előirányzat változatlan maradt.

Korházvízfejűség

A fekvőbeteg-ellátásban a mostani elvonások ellenére középtávon jelentős reformokat tervez a szaktárca. A kormányzat és a szakmai szervezetek egyetértenek abban, hogy a magyar egészségügyi ellátás kórházvízfejűségben szenved. Főleg a fővárosban működik több párhuzamos ellátást nyújtó kórház és indokolatlanul magas a kórházban töltött napok száma. Ennek egyik oka az, hogy az intézmények a jelenlegi finanszírozási rendszer szerint annál több pénzt kapnak, ha minél tovább fektetik a beteget.

Az Egészségbiztosítási Alap 1400 milliárd forintból gazdálkodhat, ennek harmada jut pénzbeli ellátásra, húsz százaléka gyógyszerre és gyógyászati segédeszközre, 45 százaléka pedig szolgáltatásra. A tárca a járóbeteg-ellátás fejlesztésével, az ambuláns kezelések és az úgynevezett egynapos műtétek ösztönzésével akarja csökkenteni a kórházi napok számát. Ehhez azonban át kell dolgozni a finanszírozási rendszert.

Új szabályok

Áprilisra várható a sürgősségi betegellátó osztályok új finanszírozási szabályainak kidolgozása. A takarékosság ugyan nem érinti közvetlenül a krónikus fekvőbetegek ellátását, ám az új profilok befogadását - CT-, MRI-vásárlást vagy új gyógyító eljárások bevezetését - késleltetik.

Márciusban megkezdik a fővárosban működő 55 kórház profilváltozására vonatkozó terv kidolgozását. Eszerint egyes intézményekben megszűnhetnek bizonyos ellátások, ha ugyanazokat a közelben más, nagyobb szakmai háttérrel rendelkező kórházak kínálják. Az egészségügyi dolgozók béremeléséről várhatóan áprilisban döntenek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.