Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Szorul a hurok az előfizetők nyaka körül?

2001.05.07. 15:01
Az Egységes Hírközlési Törvény tervezetéhez benyújtott módosító javaslatok alapján úgy tűnik, a szolgáltatásalapú versenyt támogató Fidesz hajlandó lehet engedményekre. Rogán Antal, az Informatikai és Távközlési Bizottság elnöke például támogatná, hogy a helyi "előfizetői hurokkal" rendelkező szolgáltatók legfeljebb két évre legyenek kötelesek átengedni vezetékeiket a konkurenciának.
A héten kezdődik az Egységes Hírközlési Törvény (EHT) részletes parlamenti vitája, melynek során végre határozottabb formát ölt, hogy liberalizált távközlési piacunkon miféle keretek között tombol majd a fogyasztók és az üzleti felhasználók kegyeiért folytatandó fékevesztett verseny.

Infrastruktúra vagy szolgáltatás alapú verseny?

A törvénytervezet különféle változatainak kidolgozásába bevont távközlési szolgáltatók az utolsó pillanatig ünnepelték a szívüknek kedves "infrastruktúra alapú versenyt", mely a hálózattal rendelkezőkre körére korlátozta volna a fogyasztók kegyeiért vívandó harcot.

A kormány és a parlament elé került szövegtervezet azonban jelenlegi formájában csak minimális befektetéseket kíván meg az új piacra lépőktől, így inkább a szolgáltatások versengését mozdítja elő, ami az olcsóbb tarifákról ábrándozó előfizetők számára tűnik kedvezőbbnek.

Az új változatot megismerve a hálózataik kiépítésébe százmilliókat vagy netán milliárdokat beruházó jelenlegi piaci szereplők természetesen megbombázták a közvélemény ellenérveikkel. Részben azt sérelmezték, a tervezet lehetővé teszi, hogy azok is beszálljanak a játékba, akik nem építettek ki semmilyen hálózatot, csupán egy hálózat használati jogával rendelkeznek.

Mennyire időre kell átengedni a hurkot?

Az előfizetői hurokkal rendelkezők, a Matáv, a Vivedi és a Hungarian Telephone and Cable Corporation annak sem tapsolnak, hogy nem szerepel a tervezetben az a - korábbi verziókban még olvasható - passzus, mely szerint a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatókat csak meghatározott ideig terheli a helyi hurok - az előfizetőket a helyi központtal összekötő érpárok - részleges vagy teljes átengedésének kötelezettsége.

Az EHT legutolsó nyilvános tervezetében még az szerepelt, hogy így a helyi hurokkal rendelkezőknek maximum öt évig kell hálózatukat részlegesen vagy teljesen átengedni az új piacra lépőknek, akiknek így végül - ha a helyi piacon akarnak maradni - ki kellene építeniük saját infrastruktúrájukat.

A párhuzamos hálózatok világa?

Az EHT tervezetéhez benyújtott több száz módosító indítványt böngészve úgy tűnik, az utóbbi panasz meghallgatásra talált, legalábbis az Informatikai és távközlési bizottságnál. Még a szolgáltatásalapú verseny korábban rendíthetetlennek tűnt bajnoka, Rogán Antal bizottsági elnök is jegyez egy olyan módosító javaslatot, mely szerint a helyi hurkot a szolgáltató legfeljebb két évre lenne köteles átengedni.

Ugyanilyen tartalmú javaslatot nyújtott be Lotz Károly, Magyar Bálint és Mécs Imre (SZDSZ), illetve Gémesi György (MDF). A legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP vélhetően támogatni fogja a javaslatot. Molnár Gyula, az Informatikai és távközlési bizottság MSZP-s alelnöke Rogán Antallal folytatott pengeváltásai során nem hagyott kétséget afelől, hogy ő bizony az infrastruktúra versenyt támogatja. Középre igazított (széles) keretes

A bizottság már szavazott
Mint később nyilvánosságra került, a Parlament Informatikai és Távközlési Bizottsága múlt heti ülésén úgy döntött, nem fogja támogatni azokat a javaslatokat, melyek a helyi hurokhoz való hozzáférést két évre korlátoznák.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.