Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Összeférhetetlen döntnökök

2001.07.10. 18:47
Összeférhetetlen tagok ülnek az egészségügyi miniszter egyik tanácsadó testületében, amelynek javaslatai alapján tízmilliárdokról döntenek - tudta meg az Index. A bizottságban egy olyan tag és egy szakértő dolgozik, akiknek - illetve családtagjaiknak - érdekeltsége van egészségügyi cégekben. Mikola István miniszter valószínűleg vizsgálatot indít az ügyben.
Mikola István
Az Index információi szerint az Egészségügyi Minisztériumban működő Társadalombiztosítási Ár- és Támogatási Bizottság (TÁTB) egyik tagja és egy szakértője nem felel meg a bizottság működését szabályozó kormányrendelet összeférhetetlenségről szóló szabályainak. Bár az egészségügyi tárca sajtófőnöke - egyébként törvényellenesen - megtagadta a bizottsági tagok listájának átadását, minisztere személyes megkeresésünkre megerősítette, hogy a kérdéses személyek a testületben ülnek.

Nem a miniszter választja a tanácsadóit

Mikola István az Indexnek elmondta: a TÁTB tagjait az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a minisztériumok delegálják, ebbe az egészségügyi miniszternek nincs beleszólása. Ő csak annyit tehet, hogy elfogadja vagy elutasítja a bizottság döntéseit. A tagokat nem hívhatja vissza, legfeljebb a delegáló tárca vezetését kérheti az ügy kivizsgálására. "Ez utóbbit feltehetően most már meg is teszem" - közölte a miniszter.

Tízmilliárdok múlnak rajtuk

A TÁTB a miniszter tanácsadó testülete: gyógyszerár-támogatásokkal kapcsolatos javaslatokat fogalmaz meg, illetve az ezzel kapcsolatos előterjesztéseket véleményezi a gyógyszerár-tárgyalásokon - egyszóval a tb-járulékokból származó körülbelül 150 milliárd forint sorsát befolyásolja alapvetően. A 112/2000 számú kormányrendelet szerint a tagoknak nem lehet tulajdonrésze gyógyszert, egészségügyi terméket gyártó vagy forgalmazó gazdasági vagy közhasznú társaságban, ilyen szervezetben nem tölthetnek be vezető tisztséget, illetve ilyen személyekkel nem állhatnak rokoni kapcsolatban.

Mogyorósy-féle egészségügyi cégek

A lapunk birtokába került dokumentumok szerint azonban a TÁTB két tagja is érdekelt ilyen cégekben. A Complex CD cégmutató adatai szerint a Pénzügyminisztérium által delegált Mogyorósy Zsolt testvére, Mogyorósy Gábor az üzletvezetője a CORYLUS 2000 Bt.-nek, amely fekvő- és járóbeteg-ellátással, egyéb humán-egészségügyi ellátással foglalkozik. Ugyanebben a cégben kültag az édesapjuk, Mogyorósy Ferenc József - bár ő megkérdezésünkre azt mondta, hogy nem tud tagságáról. Mogyorósy Gábor továbbá ügyvezető az AKONITA Egészségügyi Szolgáltató és Menedzsment Tanácsadó Kft.-ben, ahol tag Mogyorósy Zsolt is.

Zsolt külföldön van

A harmadik testvér, Mogyorósy Csaba a Ratiopharm gyógyszergyár sales managere volt, bár Váci János igazgató szerint júliusban kilépett. Egy magát megnevezni nem kívánó, az ártárgyalásokon részt vett forrás szerint a Ratiopharm néhány terméke aránytalanul magas támogatást élvez. Váci János erre reagálva közölte: a Ratiopharm egyes termékei azért kerültek a támogatott gyógyszerek listájára, mert ezek voltak a legolcsóbbak, és a szabályok szerint ezeket támogatni kell. "Ha Mogyorósy családi kapcsolataira számítanánk, akkor feltétlenül a cégnél tartottuk volna" - tette hozzá Váci.

Mogyorósy Zsoltot és Gábort nem sikerült elérnünk, Csaba pedig nem nyilatkozott, csak annyit közölt, hogy Zsolt külföldön tartózkodik.

Makara állítja, csak könyveket ad ki

A másik érintett Makara Mihály, aki a PM által szerződtetett szaktanácsadó a TÁTB PM-es tagjai mellett. Makara a cégnyilvántartás szerint a Melania Kiadói Kft. ügyvezetője, amely könyvkiadással, fekvő- és járóbeteg-ellátással, egyéb humán-egészségügyi ellátással, gyógyszer-kiskereskedelemmel, gyógyászati termékek kiskereskedelmével foglalkozik. Makara Mihály kérdésünkre elmondta, hogy cége kizárólag szakkönyvek kiadásával foglalkozik, így szerinte nem merülhet fel az összeférhetetlenség gyanúja.

Sztálin a minisztériumban - kis újságírói műhelytitkok, Ekével
Az összeférhetetlenségi ügy feltárása nem várt élményekkel ajándékozta meg az Index Pirulaügyi Akciócsoportját: az a nem várt eset történt meg, hogy egy minisztériumi sajtós lekommunistázta egy érdeklődő újságíró édesapját.

Ha az egészségügyi miniszter sajtófőnökén múlik, az Index sohasem jelentethette volna meg ezt a cikkét. Eke Károly volt kisgazda képviselőjelölt, még korábban KDNP-s honatya halk, ám annál határozottabb kerek perec közölte, hogy ő bizony nem hajlandó elárulni, kik ülnek a miniszter tanácsadó testületében. Kezdetben óvatos és udvarias felvetésünkre, miszerint ez neki kötelessége, mivel a bizottsági tagok névsora nem államtitok, nyers elutasítással reagált. Némileg lehiggadva azt mondta, hogy ha faxon tesszük fel neki - az élőszóban ezek szerint nehezen értelmezhető - kérdést, akkor két órán belül válaszol.

Elutasító válasza után ismét telefonon érdeklődtünk. Eke mindenáron meg akarta tudni, hogy miért vagyunk kíváncsiak a névsorra, majd a bizottsági tagok személyiségi jogaira hivatkozva ismét elzárkózott, végül szellemes, meglepő, ám diplomatikus megfogalmazásban is "hazug"-nak minősíthető módon azt állította, hogy még sohasem beszélt velünk. Ezt az arcpirító hozzáállást a régi rendszer metódusaival rokonítottuk, erre a sajtófőnök azt javasolta, hogy ha kíváncsiak vagyunk a régi rendszer módszereire, érdeklődjünk édesapánknál. Nem hiába végeztük el azonban az Index Diplomataképző Kurzusát, arcizmunk sem rebbent, hanem egy órával később egy sajtótájékoztatón személyesen a miniszternek tettük fel a kérdést, aki - Eke elhárító hadműveleteinek ellenére - készségesen elmondta, hogy a szóban forgó két személy valóban a bizottságban ül.

Azzal vádolják, hogy összeszedte a banánt

Az Eke-feeling plasztikusabbá tétele végett idézünk néhány részletet a Magyar Narancs május 24-ei számában megjelent Grandiózus húzások című cikkből. "Miniszter úr Csenge nevű gyermekét, amikor fényképezni akarták, kérték, hogy mosolyogjon. De a gyerek nem tudott. Ez a mai társadalom hibája, hogy a gyermek nem tud mosolyogni" - a frissen kinevezett egészségügyi miniszter sajtóbemutatkozását vezette így be januárban Mikola István kommunikációs tanácsadója, Eke Károly. Eke neve azóta fogalommá vált a szakújságírók körében.

Eke Károly 1985 és 1990 között független képviselő volt, s függetlenként nyert egyéniben 1990-ben is Csongrád megyében; 1993-ban a KDNP-frakció tagja lett. A rendszerváltás utáni első ciklusban részt vett a szociális, családvédelmi és egészségügyi, valamint a társadalombiztosítási bizottság munkáiban. (Forrásaink közül többen is emlékeztek arra, hogy a bizottsági ülések végén a megmaradt javakat - banán, narancs, ásványvíz - Eke doktor összeszedte, magyarázatként megjegyezve, hogy messze lakik.) Eke Károlyt 1998-ban már a kisgazdapárt képviselőjelöltjeként üdvözölhették hívei.

Eke Károly figyelme kommunikációs tanácsadóként mindenre kiterjed; előfordult, hogy egy újságírónak azt mondta: csak akkor készíthet interjút a miniszterrel, ha előtte részt vesz egy általa szervezett kurzuson, amelyen a helyes újságírói magatartással ismertetné meg a sajtó dolgozóit. Sokak számára emlékezetes Rókus kórházbeli fellépése is, amikor a miniszteri vizitkor az intézmény igazgatóját tette helyre nagy hangon, mondván, a vezetőt le kellene váltani.

Szily László

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!