Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Elbukhat az uniós próbán az ekho

2005.06.01. 08:29
Adószakértők szerint uniós jogszabályokba ütközhet a színlelt vállalkozások felszámolására kiötlött ekho, mivel nem tevékenységsemleges, csak egy jól besorolható körben alkalmaznák.

Az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho), amelynek tervezett mértéke 35 százalék lenne, eredetileg a munkaerőpiacról kiszorult, már a munkanélküli-ellátásokra sem jogosult aktív korúakra és pályakezdőkre vonatkozott, ám a kormány aszínlelt vállalkozások elleni küzdelem fegyverét látta meg benne.

A színlelt szerződések kifehérítése miatt aggályos

Az adóreform-bizottság tervezete működőképes, jó kezdeményezésnek tűnt, ami összhangban lehet az uniós szabályokkal, de a színlelt szerződések kifehérítésére - ahogyan azt a száz lépés programjában meghirdették - ugyanakkor nem biztos, hogy jó megoldást nyújt - állítja Nink Gabriella, a KPMG adópartnere.

Egyrészt mer jóval szélesebb a kedvezőbb adózási feltételeket biztosító evás kényszervállalkozók köre, mint az említett újságírók, sportolók, színészek tábora, másrészt uniós problémákat is felvethet, mivel - az eredeti elképzeléssel szemben. nem tevékenységsemleges a járuléktervezet.

Szelektál és az nem jó

Hasonlóképpen látja Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers adópartnere, szerinte is kétséges lehet az uniós versenyjog szempontjából a színlelt szerződések problémájára javasolt megoldás, az ekho. A minden, a munkavállalót és munkáltatót terhelő adó- és járulékterhet 36 százalékos átalánnyal kiváltó hozzájárulás gyakorlatilag szelektív kedvezményként funkcionálhat, mivel a kormány eddig ismertetett tervei szerint csak egyes tevékenységek esetében lehetne alkalmazni.

Erdős szerint épp ezért tiltott állami támogatásnak minősülhet az ekho, illetve szelektív jellege miatt alkalmas lehet a versenyfeltételek torzítására. A szakértő hozzátette, hogy természetesen van mód az újfajta elvonás uniós véleményeztetésére annak magyarországi bevezetése előtt. Erdős továbbá problematikusnak látja azt, hogy az ekho egyszerű adóként nem feltételez ellenszolgáltatást a befizetésért, holott maga a járulékrendszer lényege ebben rejlik (Katona Tamás, a PM leendő közigazgatási államtitkára a napokban négy százalékos egészségügyi hozzájárulás bevezetése kapcsán állította, hogy az adóként működik, tehát kell mögé ellenszolgáltatást állítani.)

Ellenőrzés és büntetés

Erdős Gabriella szerint a költségvetés szempontjából sem lenne optimális megoldás a kedvezményes adózási formának a tevékenységek szerinti, tartós alkalmazása. Az érintett kényszervállalkozók és az őket foglalkoztató cégek ugyanis az ellenőrzés és a büntetés nagyobb valószínűsége miatt amúgy is változtatnának a jelenlegi szisztémán, így megtennék ezt a mai járulék- és adóterhelés mellett is.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!