Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Megtévesztett az Electro World

2004.10.14. 15:35
Ismét felsőfokú jelzők használata miatt szabott ki milliós bírságot a Gazdasági Versenyhivatal: a versenyanács megállapítása szerint az Electro World nem tudta igazolni azt a reklámjaiban szereplő két állítást, miszerint áruházaiban van a legnagyobb választék és ott a legalacsonyabbak az árak.
Az Electro World Magyarország Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított - állapította meg csütörtöki ülésén a GVH versenytanácsa. A testület öt millió forintos bírságot szabott ki a cégre, és egyben eltiltotta a megtévesztésre alkalmas magatartás folytatásától.

Sem a választék, sem az árak nem felsőfokúak

Az Electro World a kifogásolt hirdetéseiben azt állította, hogy áruházaiban a legnagyobb választékkal és a legalacsonyabb árakkal találkozhatnak a vevők. Az ilyen jellegű kitételek visszatérően szerepeltek 2002-es, 2003-as és idei reklámújságokban is. A versenytanács előtti eljárásban azonban a cég nem tudta bizonyítani, hogy ezek az állítások ténylegesen megfelelnek a valóságnak, azaz a határozat szerint megtévesztette a vásárlókat.

Visszatérő problémát okoznak a leg-ek

A GVH az elmúlt évben többször is marasztalt el cégeket azért, mert terméküket valamilyen összehasonlításban úgy tüntették fel a legjobbnak, hogy ezt a későbbiekben nem tudták igazolni. A versenytanács több határozatában is rámutatott arra: az abszolút elsőbbséget kifejező felsőfokú jelző, jelölés esetében a jelző, jelölés megalapozottságát a vállalkozásnak valamennyi versenytárssal, illetve versenyző termékkel szemben bizonyítania kell. Jogsértést követ el a vállalkozás, ha magáról vagy termékéről olyan felsőfokú jelzőt állít, amelyet nem tud hitelt érdemlően, objektív módon bizonyítani.

A legutóbb a ZOTT Hungária Kft-t marasztalta el a nyáron hasonló ügyben a versenytanács, 10 millió forintos bírságot kiszabva. A cég a csokoládés illetve vaníliás "Zott Monte" tejdesszert termékek csomagolásán azt írta, hogy az "a leginkább megfelelő termék a gyermekek számára", a csomagolást a határozat nyomán meg kellett változtatni.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.