Előd
5 °C
11 °C

A magyarok elégedettek a munkahelyükkel

2001.11.15. 15:16
A megkérdezett munkavállalók 55 százaléka - a különféle elégedettségi mutatók átlagában - elégedett munkahelyével - derül ki a Hewitt Inside Consulting felmérésének eredményeiből. A dolgozók általában leginkább a csapatszellemmel, legkevésbé a karrierépítési lehetőségekkel elégedettek.
A személyügyi tanácsadással foglalkozó nemzetközi cég magyarországi irodája több mint 50 vállalat körében 6000 munkavállalóra kiterjedően végezte el a felmérést. A legjobb munkahely elnevezésű felmérést az Amerikai Egyesült Államokban már évek óta elvégzik, Európában idén először Németországban és Magyarországon kérdezték meg a dolgozókat, illetve a cégvezetőket a munkahelyi jellemzőkről.

A felmérésre bármelyik cég jelentkezhetett, amelyik legalább 80-100 munkavállalót foglalkoztat. A megmérettetésben feltételezhetően azok a cégek vettek részt, amelyek fontosnak tartják a megfelelő munkahelyi légkör kialakítását - közölték a Hewitt Inside Consulting képviselői sajtótájékoztatójukon.

A csapatszellem jó, a főnök nem

A különféle elégedettségi jellemzők között nagyok az eltérések. A megkérdezett dolgozók a munkahelyi kapcsolatokkal, a csapatszellemmel 62 százalékban elégedettek, a képzési, karrierépítési lehetőségekkel viszont 40 százalékot alig meghaladóan. Ugyancsak viszonylag alacsony, 45 százalékot alig meghaladó arányt képviselt a válaszadók között azok száma, akik a jövedelmükkel, illetve a felső vezetéssel kialakult kapcsolatukkal is elégedettek. 59, 54, 52 százalékos arányt képvisel azon dolgozók száma, akik a munkavégzés körülményeivel, a vállalati kultúrával, légkörrel, valamint a munkahely életminőség-javításában betöltött szerepével is elégedettek.

Hűséges munkavállalók

Területi jellemzők alapján Kelet-Magyarországon elégedettebbek a dolgozók, Budapesten az átlagosan szintet érik el, Nyugat-Magyarországon viszont az átlagosnál nagyobb mértékben elégedetlenek. A munkahelyük iránti elkötelezettséget a válaszolók 65 százaléka vállalta, s ez számottevően magasabb arány, mint amit a hasonló amerikai, ázsiai felmérések során tapasztaltak - említették meg a tanácsadó cég képviselői.

A második egy erőmű lett

A nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan a megmérettetésre jelentkező cégek közül nyilvánosságra hozták, hogy a munkahelyi jellemzők alapján melyek bizonyultak a legjobbaknak. A legjobb munkahely tízes listáján az első helyet egy telefonos ügyfélszolgálattal foglalkozó, alig több mint száz dolgozót foglalkoztató cég érte el. A második helyet egy vidéki erőmű érte el.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.