Piroska
-12 °C
-2 °C

Végre javultak a piaci várakozások

2004.02.27. 08:59
Szakértők hosszú idő óta először csökkentették a folyó fizetési mérleg várható hiányát, de a kapott érték még mindig magasabb, mint amit a PM előre jelzett. Felmerült, hogy további kétszázmilliárd forint lefaragására lehet szükség.
Hosszú idő óta először javultak a magyar gazdasággal kapcsolatos piaci várakozások: jelentősen csökkent a folyó fizetési mérleg előre jelzett hiánya, kissé nőtt a várt ipari termelési adat és megszűntek a kamatemelési félelmek - derül ki a Reuters februári felméréséből.

Nem teljesül a célszám

A megkérdezett előrejelzők szerint azonban várhatóan nem teljesül az államháztartási hiány új célszáma, tovább emelkedtek az inflációs előrejelzések, valamint továbbra is fogós kérdés a forint árfolyama.

A várakozások szerint az államháztartás hiánya - a szerdán véglegesített kiadáscsökkentés ellenére - meghaladja a felfelé módosított, ESA 95 szerint számolt 4,6 százalékos GDP-arányos deficitet. A mintegy 920 milliárd forint helyett ugyanis az elemzők konszenzusa 985 milliárd forint lett, ezen belül 900 és 1084 milliárd forint között szóródtak az értékek.

Bizonytalanságot tükröz az is, hogy a szükséges pótlólagos lefaragás mértékét 10 és 200 milliárd forint közé teszik. Hosszú idő óta először csökkent a folyó fizetési mérleg deficitjére vonatkozó konszenzus: egy hónapja még 4,51 milliárd eurót vártak 2004-re, most viszont már csak 4,2 milliárdra számítanak; jövőre a konszenzus szerint 3,85 milliárd euróra csökkenhet a hiány.

Hét százalék felett az infláció

A gyenge januári inflációs adat (6,6 százalék) nyomán tovább emelkedtek az inflációs várakozások: az átlag 2004 decemberére 6,20 százalék, ez 15 bázisponttal nagyobb a januárinál. Az éves átlagos inflációt 7,1 százalékra várják, ez hatvan bázisponttal nagyobb a januári konszenzusnál és magasabb a kormány 6,0-6,5 százalékos prognózisánál.

Megmaradt a hosszabb távú bizonytalanság a forint árfolyama körül: a magyarországi elemzők továbbra is jóval optimistábbak nyugati kollégáiknál. A mostani felmérésben az ő konszenzusuk szerint a forint idén megőrzi az utóbbi hetekben elért erejét az euróval szemben, ezzel szemben a nyugat-európai elemzők közül többen megerősítették azt a korábbi véleményüket, hogy december végére a forint a 280-as vagy annál is gyengébb szintre süllyed az euróval szemben.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.