Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Az elemzők nem hisznek a 250-260 forintos euróban

2003.12.02. 15:38
A Pénzügyminisztérium és az MNB egyaránt megpróbálta kedden szóbeli intervencióval megállítani a forint gyengülését és visszatéríteni az eurót a 250-260 forint közötti tartományba, a Reuters által megkérdezett elemzők azonban már rég nem hisznek ebben az árfolyamban.
A mai napon történelmi csúcsra, 274,50 forintra jutott az euró a forinttal szemben, az állampapír-aukción pedig egyetlen diszkont-kincstárjegyet sem értékesítettek, amire az orosz pénzügyi válság, azaz 1998 szeptembere óta nem volt példa.

Az MNB és a PM közös sajtóközleményben próbálta megállítani a földindulást, közölve, hogy mindent megtesznek a forint további gyengülésének megakadályozására, ám ez kevésnek bizonyult a trend megfordítására. A piac szerint szűk az MNB mozgástere a kérdésben, úgy tűnik az elemzők már el is döntötték mi a megoldás.

Eltérő vélemények

Abban szinte minden elemző egyetért, hogy a további kamatemelés nem oldaná meg a problémákat és valutaválságba sodorná az országot. Egy másik vélemény szerint egyszerűen a januári kúra ellentettjét kéne alkalmazni, amikor a túlzottan erős forint további szárnyalását törte ketté az MNB; most az overnight hitelkamatláb jelentős növelésével lehetne stabilizálni a forintot.

A legtöbb javaslat szerint azonban az MNB-nek és a PM-nek fel kell adnia a 250-260 forintos eurókurzusról szőtt álmait, és a költségvetési valamint inflációs célok átdolgozása mellett hagyni a forintot, hogy megtalálja a megfelelő árfolyamát. A Reuters által megkérdezett elemzők egyébként már nem hisznek abban, hogy Magyarország a jelenleg is kommunikált 250-260 forintos euróárfolyam mellett tudna csatlakozni az ERM-2 pénzügyi rendszerhez.

A legutóbbi - hétfői - közvélemény kutatás átlaga 268,75 forintos eurószintet prognosztizál csatlakozáskor, ami jelentősen eltér a korábbi 255 forintos szinttől. Bár néhányan a korábbi 255 forintos szint mellett kardoskodtak, elhangzott pár 280 forintos jóslat is. Néhány elemző a teljesen szabad, lebegő árfolyamrendszer mellett tette le a voksát.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.