Ágnes
-11 °C
-4 °C

Extrém munkaügyi razziák - feketelista készül a vétségekről

2006.03.30. 09:39
Újabb feketelista készül: a munkaügyi hatóság is nyilvánosságra hozza a munkaügyi vétséget elkövető cégek nevét. A feketelista nem sért üzleti titkot és jó hírnevet, sőt a razziák során készített kép- és hangfelvételek is törvényesek.
Már nemcsak a Liga Szakszervezet, hanem az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) is feketelistát készít a munkaügyi vétséget elkövető cégekről - értesült a Világgazdaság. Balogh Erika, az OMMF belső adatvédelmi felelőse megerősítette a hírt, miszerint nyilvánosságra hozzák a munkaügyi és -biztonsági jogszabályokban foglaltakat megsértő cégek nevét. Jelenleg előkészítés alatt áll, hogy a jogerős határozatok tekintetében milyen adatokat tesznek majd közzé.

Míg az OMMF várhatóan a munkaügyi szabálysértést elkövetőket listázza majd, addig a Liga Szakszervezet honlapján azokat a vállalkozásokat is feltüntetik, amelyek ellen az elsőfokú bíróság már elmarasztaló határozatot hozott. A bírósági tárgyalások nyilvánosak, így a nyilvánosan kihirdetett ítélet is megismerhető, sőt az ítéletről, a döntésről és annak indoklásáról is - tárgyilagosan, tényszerűen - lehet tájékoztatni másokat - hívta fel a figyelmet Gyepes Péter ügyvéd. Hozzátette: a munkaadókat elsősorban az üzleti titkaikat illetően illeti meg védelem, azonban nem részesülnek olyan széles adatvédelemben, mint a magánszemélyek.

Extrém eszközökkel

A munkaügyi felügyelők egyre extrémebb módszerekkel ellenőrzik a hazai vállalkozásokat. Gyakoriak az éjjeli, a hét végi és a félnapos időtartamot is meghaladó vizsgálódások, sőt az is előfordul, hogy a felügyelő másnap visszatér az előző napon már ellenőrzött munkaadóhoz. Több, magát megnevezni nem kívánó vállalkozás jelezte, hogy mostanában többször készül fotó, illetve videofelvétel a vizsgálódásokról, s ezt aggályosnak érzik. Emlékeztettek rá, hogy a Fővárosi Bíróság például jogerős ítélettel utasította el egy társaság parkolási díjak megfizetésére benyújtott keresetét, mivel az digitális fényképpel bizonyította a lejárt parkolási időt, ám a bíróság szerint a fotó könnyen módosítható. A cégek érvei szerint akár a munkaügyi ellenőrzés során készült fényképek is manipulálhatók.

Fotózni is lehet

Kolláth György alkotmányjogász szerint a magyarországi bíróság a perek során az összes bizonyítékot együtt mérlegeli, és ezek összessége alapján dönt, így az említett ítélet sem lehet precedensértékű. Egy-egy munkaügyi per során a fotó csak egy dokumentum a sok közül, amelynek valótlan tartalmát a munkaadóknak kell bizonyítaniuk. Ha bíróság elé kerül egy ügy, vélhetően az esetek 80-90 százalékában a bíróság elfogadja bizonyítékként a fotót, bár biztos lesznek esetek amikor nem - fogalmazott Kolláth György.

Az sem gátolhatja a munkaügyi felügyelők munkáját, ha a dolgozó tiltakozik a fotókészítés miatt, mivel a munkavállaló nem minősül közszereplőnek, így a róla történő felvételkészítés nem adatsértő. A jogszabályi háttér egyébként is biztosítja, hogy ne jöhessen szóba adatsértés, ebben az esetben a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény hatalmazza fel a felügyelőket a hang- és képfelvétel készítésére.

Balogh Erika elmondta, hogy a munkáltatók nyilvántartásairól készült másolatot, valamint az eljárás során felvett kép- és hangfelvételeket csak az ellenőrzési tevékenységgel összefüggésben használják fel, ezeket az eljárás jogerős befejezését követően három éven belül megsemmisítik.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.