Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Európában a L'Oréal, itthon az Audi a legnépszerűbb munkahely

2004.08.23. 08:24
A magyar fiatalokat a légkör és a biztos megélhetés motiválja munkahelyválasztásukban. Leginkább az Audinál, a Siemensnél, a General Electricnél, a Matávnál, a Boschnál, a Nestlénél, a Nokiánál, a Vodafone-nál és a Microsoftnál dolgoznának szívesen.
A vállalat piaci helyzete, az innovatív légkör, a marketing- és reklámstratégia igényessége a legfontosabb szempont a fiatalok munkahelyválasztásában. Emellett figyelembe veszik az adott cég tevékenységét, a termékek és szolgáltatások színvonalát is - derül ki az idei "európai tanulói barométer" felmérésből. A berlini Trendence Intézet által közel 12 ezer német, brit, francia, spanyol és olasz pályakezdő körében végezte el a kutatást.

Barátságosak

A magyar fiatalok szempontrendszere ettől némileg eltér: ők a barátságos légkört és a biztos megélhetést értékelik a leginkább, s fontos számukra, hogy állandó kihívás elé állítsák őket. Csak ezután következik a cég tevékenységi területe, valamint a felkínált pozíció, a nemzetközi karrier lehetősége, illetve a kezdő fizetés mértéke - világít rá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által saját diákjai körében készített felmérés.

A magyar válaszadók vállalatról kialakult képét leginkább az befolyásolja kedvezően, ha valós álláslehetőséget ajánl fel a cég. Fontos még számukra, hogy kínál-e szakmai gyakorlatra lehetőséget, illetve hogy felelős társadalmi, környezeti magatartást tanúsít-e a vállalat. Legkevésbé a pályakezdők szerint a munkáltatói kölcsön, a közlekedési támogatás és a ruhapénz fontos. Kevésbé lényeges szempontként értékelték azt is, hogy sokat szerepel-e a cég reklámhordozókon.

Sorrend

Az álláskeresők felét nem befolyásolja a döntésben a vállalat mérete, közel húsz százalékuk ötszáz fő feletti, negyedük ötven-ötszáz fős, nyolc százalékuk pedig ötven főnél kisebb létszámú vállalatnál szeretne elhelyezkedni. Többségük (hetven százalék) számára nem lényeges a vállalat nemzetiségi összetétele, 13 százalékuk magyar, 17 százalékuk viszont multinacionális cégnél helyezkedne el szívesen.

A BME felméréséből kiderült, a Magyarországon működő cégek közül a fiatalok az Audinál, a Siemensnél, a General Electricnél, a Matávnál, a Boschnál, a Nestlénél, a Nokiánál, valamint a Vodafone-nál és a Microsoftnál dolgoznának legszívesebben.

Az európai felmérés tanúsága szerint gazdasági területen a L'Oréal vezeti a fiatalok között a népszerűségi listát, de a BMW csoportnál, az IBM-nél, és az IKEA-nál is szívesen dolgoznának. A Siemens, a Volkswagen csoport elsősorban a mérnökök között népszerű. A Microsoft, Hewlett-Packard és az Intel vezeti az elektronikai és számítástechnikai cégek kedveltségi listáját.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.