Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Elmaradott Magyarország?

2004.12.17. 08:59
A visegrádi országok közül hazánk az egyetlen, amelynek az idén június és október között javult a tizenötökhöz viszonyított, a DekaBank által számított gazdasági konvergenciamutatója.
A DekaBank rendszeresen kiadott elemzése szerint Magyarország három ponttal, 71-ről 74 százalékra javította eredményét, miközben Lengyelország és Csehország egy-két pontos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni. A három balti ország szintén némileg távolabb kerül Európától.

Szlovénia az élen

Az új tagországok éllovasa, Szlovénia fejlődése töretlen: a vizsgált négy hónap alatt 83-ról 85 százalékra javult a mutató, és délnyugati szomszédunk ennek köszönhetően immár fejlettebbnek számít, mint a régi tagországok között sereghajtó Görögország.

A német bank konvergenciaindexe négy területen összesen 16 mutatószámot összegez. A monetáris konvergenciát az infláció, a hosszú távú kamatlábak, a valutaárfolyam és a hitelállomány alakulásán mérik. A fiskális területet az államháztartás egyenlege, az államadósság szintje, a külső eladósodottság és a magánszektornak a bruttó hazai termékből való részesedése jellemzi.

Hullámzó színvonal

A reálgazdaság fejlődését az egy lakosra jutó GDP összegén, a mezőgazdaság nemzetgazdasági súlyán, a munkanélküliségi rátán és az EU-országokkal folytatott kereskedelemnek a teljes külkereskedelmen belüli részesedésén mérik. Végül az intézményi konvergenciát alapvetően az EBRD transzformációs mutatóival jellemzi a DekaBank.

Magyarország teljesítménye az egyes területeken eléggé szélsőséges képet mutat. Míg a monetáris konvergencia kilencven és a fiskális felzárkózás nyolcvanöt százalékos értéke a térség élvonalába emeli a hazai gazdaságot, addig a reálgazdaság és az intézmények területén (hatvanöt, illetve hatvan százalék) például Bulgária is jobb eredményeket mondhat magáénak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.