Piroska
-10 °C
1 °C

Tovább lassul a magyar gazdaság

2005.03.17. 15:34
Tavaly év elején a világgazdasági kilátások elég jók voltak, de az év közepe óta nem javultak, a magyar gazdaság helyzete viszont nem volt jó, de azóta javult - állapította meg a GKI Gazdaságkutató Rt. legújabb tanulmányában.
A világgazdaságban a 2001-2003-as hanyatlást követő 2004-es élénkülés 2005 elejére némileg erejét vesztette. A GKI Piackutató Rt. szerint a magyar gazdaság növekedése is kissé lassult 2004 második felében és 2005. első hónapjaiban. A 2003 közepén megkezdett kiigazítás 2004-ben felerősödött. A gazdasági egyensúly javult, az államháztartás hiánya és a külső finanszírozási igény csökkent, az infláció jelentősen mérséklődött. A forint elképesztően erős, a tőzsde szárnyal.

Adósság és fogyasztás

A magyar gazdaságot tavaly kettős, részben ellentétes hatás érte: az európai konjunktúra (főleg az első félévben) élénkült, a belföldi kereslet növekedési üteme viszont érzékelhetően lassult. A belföldi felhasználás 2002-2003-ban még évi átlagban 5,4 százalékkal, 2004-ben viszont már csak 3,3 százalékkal emelkedett. Az EU-csatlakozás tovább fokozta az import-versenyt (például a textil-, a cipő- és az élelmiszeriparban, a kereskedelemben).

A lakosság fogyasztása 2,8 százalékkal, az előző évekénél lényegesen lassabban nőtt. Ez a kiskereskedelmi forgalom folyamatosan lassuló bővülése mellett ment végbe. A reálkeresetek az üzleti szférában több mint egy százalékkal emelkedtek, a költségvetési szférában - az előző három év rendkívül gyors növekedése után - mérséklődtek. A lakosság eladósodása az előző évekhez képest lassabban nőtt, miközben - éppen az előző időszak boomjának következtében - kiugróan sok, 44 ezer új lakást adtak át. Így a nettó pénzügyi megtakarítás (az előző évi nulla után) meghaladta a GDP egy százalékát. A munkanélküliség kissé emelkedik.

Magas kamat

A tavalyi éves átlagos infláció 6,8 százalék lett. A dezinflációs tendenciákat csak átmenetileg törte meg a fogyasztást terhelő adók árnövelő hatása. A pénz- és tőkepiacokon megnyugvás, sőt esetenként szárnyalás következett be. A kamatok 2004-ben eleinte alig mérséklődtek, majd az ősz végétől a korábbiakhoz képest dinamikusan, a közgazdaságilag és piacilag indokoltnál viszont kevésbé csökkentek.

Az év végi jegybanki kamatszint (9,5 százalék) még mindig nagyon magasnak bizonyult nemcsak az inflációhoz, hanem a külső finanszírozás hozamszintjéhez és a hazai piacon kialakult referenciahozamokhoz képest is. A vállalatok és a lakosság hitelállomány-növekedésének nagy része ily módon devizában realizálódik. Ez, továbbá az állam euróban történő hitelfelvétele, valamint a beáramló működőtőke folyamatos forintvásárlói nyomást jelent a piacon, ami önmagában is erősíti a forintot.

Előrejelzés

A világgazdasági feltételek 2005-ben kismértékben romlanak. Az Európai Unió növekedése a tavalyi 2,2 százalékról legjobb esetben is 1,9 százalékra lassul. A kőolaj világpiaci ára magas marad, a Brent hordójának ára a tavalyi 38 dollárról idén éves átlagban még kedvező esetben is 40 dollárra emelkedik. A dollár viszont valószínűleg gyenge, az euróhoz mérten 1,30 körüli marad, ez részben semlegesíti a magas olajár inflációs és cserearány-rontó hatását.

A hazai üzleti szféra a konjunktúra gyengülését jelzi. Az építőiparban negatívak a várakozások, a kereskedelemben és a szolgáltatásokban némi javulás tapasztalható. A fogyasztói bizalmi index viszont hosszabb ideje folyamatosan javul, noha 2004 második felében a reálbérek összességében kismértékben csökkentek.

Valószínű, hogy a 2004 második felében kialakult gazdasági folyamatok fogják jellemezni a 2005-ös év nagy részét is. A GDP 2005-ben 3,8 százalékkal emelkedik. Ez továbbra is két százalékponttal meghaladja az EU-átlagát, de mégis azt jelzi, hogy a magyar gazdaság 2001 óta nem képes kiugróan gyors fejlődésre (szemben az 1997-2000 közötti évekkel).

A bruttó keresetek 6-7 százalékkal emelkednek. Ez a várható négy százalékos inflációt figyelembe véve 3,5-4 százalék közötti reálbér-növekedést jelent. A nyugdíjak és más jövedelmek ennél mérsékeltebben nőnek. Jövedelmi oldalról a tavalyihoz képest élénkül a fogyasztói kereslet. A lakosság azonban némileg mérsékli a hitelnövekmény terhére történő vásárlási és beruházási szándékait, ily módon fogyasztása 3,5 százalékkal, a tavalyinál csak kissé gyorsabban emelkedik.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.