Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Építőipari feketelista készülhet

2004.05.27. 09:47
Gyakran fordul elő, hogy a megrendelő nem fizet, vagy a "végtelenségig" húzza az időt. A külföldi, különösen a francia és belga megrendelőknél is előfordul, hogy nem egyenlítik ki a számlát.
Feketelista készülhet azokról a megrendelőkről, melyek csak hosszú késedelemmel, illetve egyáltalán nem fizetnek az építőipari cégeknek. Az utóbbi időben ugyanis jelentősen romlott a fizetési fegyelem, megnőtt a körbetartozások száma, melynek nagysága becslések szerint több milliárd forintot tesz ki - tudta meg a Világgazdaság Nagy Jánostól, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) ügyvezető igazgatójától. Továbbá általánossá vált a teljesítés utáni két-három hónapos vagy még hosszabb idejű, késedelmes fizetés.

Minőségi hibák

A legjellemzőbb az, hogy a megrendelő a projekt során kisebb részletekben "fizetget", ám a végső számlát különböző valótlan okokra, például minőségi hibára hivatkozva nem hajlandó rendezni, azaz mintegy 15-20 százalékot szeretne megspórolni a teljes összegből - közölte Vermesy Sándor, a Strabag Rt. igazgatóságának tagja, a magasépítési üzletág vezetője. Ez többnyire a magánmegrendelőknél fordul elő.

Mivel az ágazatban jelenleg sajnos nincs dömping a megrendelésekből, ezért néha olyan generálkivitelezők is kapnak alvállalkozókat, akikről köztudott, hogy rossz fizetők - tette hozzá az igazgató. A Strabag Rt. különböző garanciák, fedezetigazolások, illetve banki finanszírozási nyilatkozat bekérésével igyekszik kiszűrni a rosszul fizető megrendelőket, de néha ez sem nyújt kellő biztosítékot. A társaság több céggel is pereskedik.

Szintén óvatosan köt szerződéseket az Alterra Építőítőipari Kft. Bár e társaság leginkább régi, nagy megrendelőkkel szerződik, melyeknél ritkán fordul elő a késedelmes fizetés. Általában az önkormányzati beruházásoknál szokott problémát jelenteni, hogy a hivatal pályázati forrást is igénybe vesz, és amíg azt meg nem kapja, addig nem tud fizetni - közölte érdeklődésünkre Gálné Lukács Zsuzsanna főosztályvezető.

Nem fizet

A KÉSZ Kft. is megerősítette, az utóbbi időben jóval gyakrabban fordul elő, hogy a megrendelő nem fizet, vagy a "végtelenségig" húzza az időt - mondta el Árvai István, a társaság kommunikációs igazgatója. Míg néhány évvel ezelőtt az állami megbízóknál soha nem volt ilyen probléma, ma már elég gyakori, hogy csúsznak a fizetéssel, illetve a beruházás végére derül ki, nincs meg a megfelelő forrás például azért, mert időközben megvonták a korábban odaítélt támogatást - tette hozzá az igazgató. Ez óriási problémát okoz a társaságnak, mivel több iskolaépítési projektben is érdekelt.

A KÉSZ Kft. tapasztalatai szerint nemcsak a magyar, hanem a külföldi, különösen a francia és belga megrendelőknél is előfordul, hogy nem fizetnek időben. Arra is számos példa volt már, hogy a megrendelő bizonyos munkákat nem ismer el, például a beruházás alatt derül ki, a talaj nem megfelelő minőségű, ezért pluszmunkát kell végezni, ami természetesen pluszköltséggel is jár, vagy időközben áttervezteti az épületet, ám az ezzel járó többletköltséget nem állja - tette hozzá Árvai István.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.