Mária
-6 °C
-2 °C

Kissé erősödik a forint

2003.12.03. 10:03
Szerdán tíz óra körül 4,55 százalékra erősödött a forint a sávon belül a nyitás előtti 3,80 százalékról a bankközi devizapiacon. Szakértők szerint a forintpiaci események határozhatják meg szerdán is a kereskedést a budapesti részvénypiacon.
Szerdán tíz óra körül 4,55 százalékra erősödött a forint a sávon belül a nyitás előtti 3,80 százalékról a bankközi devizapiacon. Kedden késő délután 3,44 százalékon állt a forint a sáv erős oldalán.

Erősebb a forint

Az euróval 269,50 forinton kereskedtek tíz órakor, csaknem két forinttal erősebben a nyitás előtt jegyzett 271,25/272,00 forintos árfolyamnál. Kedden 18 óra után 272,30 forinton állt az uniós valuta jegyzése.

A kereskedők szerint folytatódik a hektikus ármozgás a piacon, ezúttal külföldiek a forintvásárlása lódította meg az árfolyamokat. A forintpiacon 15 százalék alá süllyedtek a kamatok, úgy tűnik, a piac keddi bénultsága után már helyeznek ki hiteleket a bankok.

Az állampapírpiacon is jelentősen, mintegy 200 bázisponttal csökkentek a hozamok a kereskedés első órájában. A tőzsdén is vásárolták az állampapírokat, de a piacon nem tudnak arról, hogy az MNB akármelyik piacon is vásárlóként jelentkezett volna.

A forinttól függ a BUX

Szakértők szerint a forintpiaci események határozhatják meg szerdán is a kereskedést a budapesti részvénypiacon. "Továbbra is nagy a bizonytalanság a forintpiacon, és nem lehet tudni, hogy az MNB milyen lépésre szánja el magát." - mondta Pletser Tamás, az ERSTE Bank Befektetési Rt. elemzője. A szakértő emiatt csökkenő részvényárakra számít, és elképzelhetőnek tartja, hogy kilencezer pont alá kerül az index.

Csáky Attila, a CA-IB Értékpapír Rt. üzletkötője szerint a forint árfolyamsávon belüli mozgása fogja meghatározni a részvényárakat. A keddi visszaesés után "oldalazó" ármozgásokra, a Matáv piacán esetleg egy kisebb korrekciós áremelkedésre lát esélyt.

A BUX kedden 205,55 pontos csökkenéssel, 9.054,54 ponton zárt, a hétfői záró értékhez képest ez 2,22 százalékos visszaesés. A részvénypiac forgalma magas, 10,42 milliárd forint volt. A vezető részvények, a Richter kivételével gyengültek a hétfői záráshoz viszonyítva.

A Matáv 2,82 százalékkal 725 forintra, a Mol 2,54 százalékkal 6.150 forintra, az OTP 3,66 százalékkal 2.630 forintra gyengült. A Richter ára 0,21 százalékkal 24.050 forintra drágult.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!