Mennyivel drágul az élelmiszer jövőre?

2006.12.19. 08:12
Az úgynevezett alapélelmiszerek gyártói eltérő mértékben ugyan, de csaknem mindannyian árat kívánnak emelni a jövő év elején, kivéve a húsipart. Kérdés persze, kinek mennyire sikerül.

Jövőre már az első negyedévben körülbelül 6–8 százalékos áremelés várható a feldolgozott tejtermékek árában, ez pedig előreláthatóan a nyerstej átadási árában is megmutatkozik – mondta Mélykúti Tibor, az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember emlékeztetett arra, hogy idén literenként 63-64 forint a nyerstej átlagára, ez szerinte jövőre 69 forint körül alakulhat. A nyerstej árában ez hozzávetőleg 7,8–9,5 százalékos áremelkedést jelent.

Áremelés nélkül is kevesebb húst veszünk

Berczik Attila, a Magyar Húsiparosok Szövetsége ügyvezető titkára szerint a tőkehús, húskészítmények esetében a húsipar húsvétig biztosan nem tervez áremelést. A szövetség várakozásai szerint ugyanis a lakossági terhek növekedése amúgy is csökkenti majd a fogyasztást.

Ugyanakkor amennyiben bármilyen költségnövekedés adódna a feldolgozók részéről, azt azonnal érvényesítenék az árakban, tartalékaik ugyanis már nincsenek – hangsúlyozza az ügyvezető titkár. A jövő év első negyedében 10–15 százalékos áremelést tart indokoltnak a baromfiágazatban Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke.

15 százalékkal drágítanak a pékek

Legalább 15 százalékos áremelést szeretnének elérni a pékek is a kenyér átadási árában 2007. február 1-jétől. Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint egy kilogramm kenyér átlagos átadási ára – amelynek ellenében a sütőipar a kiskereskedőknek szállít – jelenleg 105–155 forint, ami nem fedezi a megnövekedett költségeket.

Az elnök hozzátette azt is, hogy a fejlesztésekhez a tervezettnél még nagyobb, 20–22 százalékos kenyéráremelésre lenne szükség. A pékek idén augusztus 1-jétől novemberig mintegy 8–10 százalékos áremelést hajtottak végre, ezzel azonban csak a veszteség csökkent – mondta Ilonka Boldizsár.