Vendel
7 °C
11 °C

Másodrendű EU-tagok leszünk?

2002.01.31. 15:40
Az Európai Unió agrárgazdálkodóinak jutó támogatások feléhez juthatnának hozzá a magyar agrárgazdálkodók az EU-csatlakozást követően az Európai Bizottság alakulófélben lévő álláspontja szerint.
A csökkentett közösségi támogatottsági szint fejében az EU megengedné a hazai, most is működő támogatási rendszer fenntartását. Ez az EU-támogatásokkal kiegészülve adná ki azt, hogy a magyar mezőgazdaság a tizenötök jelenlegi támogatottsági szintjének körülbelül 50 százalékához jutna.

Orbán szerint még lehet alkudozni

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön bírálta az Európai Bizottság javaslatát. - A magyarok számára az a legrosszabb hír, hogy nem fognak egyenlően kezelni bennünket - idézte a kormányfőt az AFP francia hírügynökség.

A hírügynökségnek a miniszterelnök elmondta, a visegrádi országok februári értekezletükön megpróbálnak közös álláspontot kialakítani az ügyben.

A kormány szombaton értékeli az Európai Bizottság javaslatát, de az EU elképzelését csupán kiindulópontnak tartja a további alkuban.

A lengyelek dühösebbek lesznek

Ha az Európai Bizottság mezőgazdasági támogatási javaslata érvényre jut, akkor a kibővített EU-ban bevezetik a kétosztályú rendszert - összegezte véleményét az ajánlatról a The Wall Street Journal Europe.

"Egy logikusabb világban az EU mindenestül sutba vágná a közös mezőgazdasági politikát" - idézi az MTI a konzervatív amerikai lap európai kiadásának vezércikkét. "Ahogy a dolgok állnak, az EU-nak még van esélye arra, hogy nyár előtt módosítsa ezt a bizottsági álláspontot."

A lap szerint főleg Lengyelország fogja nehezen lenyelni ezt a hátrányos megkülönböztetést, és elképesztőnek tartja, hogy az EU képes kockára tenni a bővítés sikerét a legnagyobb tagjelölt országban egy olyan elavult politikáért, amely a mai EU-népesség alig 5 százalékának jó.

Az új tagországok 147 eurót fognak kapni lakosonként a strukturális alapokból, vagyis kevesebbet, mint a náluk gazdagabb görögök és spanyolok kapnak még a bővítés után is. Pénzügyileg rosszabb elbánásban részesítik őket, mint eddig bármely más felvételi csoportot".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.