Ambrus
-7 °C
3 °C

Nem vagyunk már bezzeg ország

2005.05.25. 17:48
A feszült, de formálisan stabil politikai közélet felfelé, a gazdasági eredmények lefelé húzták Magyarországot a nyolc volt szocialista - új uniós tagállam elmúlt egy évéről készült összehasonlításban.
Magyarország egyelőre nehezen találja a helyét a kitágult európai erőtérben - állapítja a meg az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének a nyolc közép- és kelet-európai új uniós tagország első közösségi évét értékelő tanulmánya. Az elemzés szerint miközben a háttérben többnyire eredményes munkát végez a magyar diplomácia, a látványos, nagy ügyekben (az új Európai Bizottság létrehozása, Horvátország uniós tagságának a kérdése) tekintélyveszteséget szenvedett el Magyarország.

Ennek ellenére Magyarország éppen politikai mutatókkal küzdötte feljebb magát a nyolc ország között a VK által a jövőben minden évben megjelentetni tervezett, "tagállamként mutatott teljesítményindex", a tmt mutató alapján felállított rangsorban. Az összesítés szerint a nyolc vizsgált ország közül magasan kiemelkedik Szlovénia, majd egy szorosabb, Csehországot, Litvániát, Magyarországot és Észtországot csoport következik, tőlük ugyancsak jelentősebb mértékben lemaradva pedig Szlovákia, Lengyelország és Lettország áll.

Mi számított

A tagállamonként mutatott teljesítmény indexe (TMT-index)

Helyezés Ország Index értéke
1. Szlovénia 90,6
2. Csehország 82,8
3. Litvánia 81,5
4. Magyarország 80,5
5. Észtország 80,2
6. Szlovákia 74,2
7. Lengyelország 71,9
8. Lettország 71,5
A tmt-mutatót három részindex alapján határozták meg, ezek a politikai-társadalmi satbilitás, a gazdasági teljesítményt és a tagállami teljesítményt mutatják. Magyarország a két esetben is a második helyre került, a végső összesítésben nagyobb súlyozással figyelembe vett gazdasági mutatókat tekintve azonban csak az ötödik a sorban.

Az új tagok gazdasági teljesítményről a kutatók leszögezik: a belépés évét minden országban dinamikus növekedés jellemezte. Miközben a régi tagországok átlagosan 2,2 százalékos GDP növekedést produkáltak, a nyolcak esetében ez 4 (Magyarország, Csehország) és 8,5 százalék között mozgott (Lettország). A növekedést azonban nem övezte hasonló ütemű munkahelyteremtés, Csehországban és Szlovákiába még nőtt is a munkanélküliség, utóbbiban a lengyel 18,2 százalékos vetekedő munkanélküliség komoly szociális problémát is jelent. E tekintetben Magyarország és Szlovénia az éllovasok.

Euróharc

A gazdasági teljesítmény, növekedést nézve viszonylag jól szereplő Magyarország a rangos végén kullog a konvergencia kritériumok teljesítésében. Ugyanakkor a tanulmány szerzői emlékeztetnek: e tekintetben is nagyon sokat számít, ki hogyan indult, márpedig a nyolcak közül Magyarország volt az egyetlen, mely komoly állandóságot örökölt, és annak kifizetése mellett döntött a 90-es átalakulást követően. A VKI szerint Szlovénia és a balti államok 2007-2008-ban, míg a visegrádiak 2010-ben vezethetik be a közös valutát.

Kormányválságok szerte a régióban

Noha tavaly augusztusban a Magyarországon is kormányváltás volt, összességében a társadalmi, politikai stabilitást a VKI Szlovénia után Magyarországon mondta a legerősebbnek( igaz, itt a nyolcak között lényegesen szorosabb a verseny, sokszor csak tizedszázalékos különbségek vannak az egyébként százas skálán). Hasonló eset azonban már szinte mindenütt előfordult, Észtországban a 11., Lettországban a 12. kormány van hatalmon a rendszerváltás óta, de sok vihart élt meg Lengyelország is, Csehországban pedig az idén kényszerült lemondásra a miniszterelnök. A tanulmány megemlíti: miközben formálisan Magyarországon nagy a stabilitás, a két fő politikai erő viszonyában "sokkal több a konfrontatív, mint a kooperatív elem, ami rendkívül feszültté teszi a belpolitikai életet, ráadásul a választók egy jelentős részét is elbizonytalanítja.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!