Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Egyre népszerűbb az euróhitel

2004.01.12. 09:28
A Magyar Hírlap értesülései szerint a lízingcégek hitelállománya már ötszázmilliárdnál forintnál is nagyobb. A bankok tavaly év vége óta bővítik nagyobb ütemben euró kamatozású hiteleik kínálatát, elsősorban a lakáscélra nyújtott kölcsönöknél.
Az autóhiteleknél ismerkedett meg először a lakosság a deviza alapú hitelekkel - írta a Magyar Hírlap hétfői száma. Ma már az összes új hitel 90 százalékát svájci frank- vagy euró alapú kamattal veszik fel a gépkocsivásárlók. Többen úgy gondolták, hogy a forintárfolyam tavalyi ingadozása, majd az év utolsó hónapjaiban elkezdődött gyengülése elveszi az autót keresők kedvét a deviza alapú hitelektől, de nem így történt. Kamatelőnyük ugyanis olyan nagy a forinthitelekhez képest, hogy továbbra is hódítanak. A devizahitelekre azért is rá lehet beszélni az embereket, mert továbbra is tartja magát az a hit, hogy a forint a jövőben erősödik, így jól jár az, aki a gyenge árfolyam mellett adósodik el. A havi törlesztőrészletek ugyanis a nemzeti valuta izmosodásával párhuzamosan csökkennek.

Nem éri meg forintra váltani

A Magyar Hírlap értesülései szerint azok az adósok sem mozgolódnak nagyon, akik akkor vettek fel devizahitelt, amikor a forint még erős volt. Havonta ugyan több ezer forinttal többet fizetnek az indulórészletekhez képest, de bíznak abban, hogy előbb-utóbb újra erősödik a forint, és a ráfizetés megszűnik. A hitel forintosítása ellen szól az is, hogy akkor a teljes adósságállományra árfolyamveszteséget kell számolni, nem csak az adott havi törlesztőrészletre.

A növekvő kockázat tehát alig veszi el a kedvet a devizában való eladósodástól, s a két számjegyű forintkamatnál jóval szebben mutat az öt-hét százalék közötti eurókamat. A devizahitelek részaránya az összes banki lakossági hitelen belül mindezzel együtt egyelőre csak háromszázalékos. A bankok is rájöttek erre, s az amúgy is jól futó lakáshitelek termékválasztékát euróhitelekkel bővítik.

Az úttörő a Magyar Külkereskedelmi Bank volt, amely 2000 óta nyújt ilyen kölcsönt. Az állami támogatású lakáskölcsönök hatására háttérbe szorultak ezek a konstrukciók, ám most ismét felvirágozhat az euróhitel - bizakodik a bank -, hiszen az euró kamata kisebb, mint az államilag támogatott hitel forintkamata. A három hónapra rögzíthető kamat például 5,8 százalékos, az egy évre fix kamatúé pedig 6,2 százalékos.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!