Ambrus
-7 °C
3 °C

Az italautomaták nehezen térnek át az euróra

2003.08.01. 09:32
Arányaiban tizedannyi italautomata működik Magyarországon, mint Nyugat-Európában, így még messze nem telített a piac. Problémát az euróra való átállás okozhat, hiszen harmincezer berendezés érmevizsgálóját kell átalakítani 2008-ra.
Dinamikusan fejlődik a magyarországi ital- és ételautomata (vending)-piac, az iparág idén tavalyhoz hasonlóan 20 százalékos forgalombővülést vár - mondta lapunknak Ábrányi Tamás, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség (MIÁSZ) elnöke, a Spengler Kft. ügyvezető igazgatója.

Az országban jelenleg mintegy harmincezer ital- és áruautomata működik, ezek árbevétele tavaly húsz milliárd forintot tett ki. A berendezések kilencven százaléka italautomata, amelyek nagyobbik része meleg italt árusít. A tíz százalékot kitevő áruautomaták iránt egyelőre kicsi a kereslet, ám az érdeklődés folyamatosan növekszik.

Lassan telítődik a piac, változhatnak az igények

A kilencvenes évek elejétől kialakult piac még nem érte el a telítettséget. Magyarországon a népességhez képest még mindig tizedannyi automata működik, mint Nyugat-Európában - tette hozzá Ábrányi. Ma már több mint száz vendinggel foglalkozó - gép- és fizetőrendszereket, alkatrészeket, töltőtermékeket és poharakat gyártó, forgalmazó - cég tevékenykedik, közülük 47 tagot tömörít az 1994-ben alapított MIÁSZ. A szervezet a piac 60-70 százalékát fedi le.

A forróitalos masináknál a legjelentősebb forgalmazó az Alois Dallmayr Kft., az M. M. Matik Kft., a Nestlé Hungária Kft., a Spengler Kft., a Store Kft. és a Yoppi Hungary Kft., míg a hidegitalosoknál a Coca-Cola Beverages Kft. az egyeduralkodó Magyarországon.

A piac várható szűkülésével az állóautomaták után a kisebb közösségek kiszolgálására alkalmas, méretében is kisebb asztali gépek iránt nőhet meg a kereslet - vélekedik az elnök. A MIÁSZ várakozásai szerint Magyarország uniós csatlakozása az iparág számára pozitív változást hoz, az alapanyagok könnyebben jutnak Magyarországra.

Ugyanakkor a magyar vállalatok lehetőségeinek bővülését is várja a szervezet. A magyar cégek ugyanis jóval olcsóbban tudják üzemeltetni (az alacsonyabb bérköltség miatt is) a gépeket, mint nyugati társaik.

Át kell alakítani az italautomatákat

Ábrányi szerint a monetáris unióhoz való csatlakozásra hamarosan el kell kezdeniük a cégeknek a felkészülést. Az automatákat euróelfogadó érmevizsgáló berendezéssel kell felszerelni. Az átmeneti időszakban a jelenleg forintot elfogadó és visszaadó masinákat alkalmassá kell tenni, hogy forintot és eurót egyaránt elfogadjanak, és csak forintot adjanak vissza. Majd 2008-tól, még a türelmi időszakban az eurót és a forintot egyaránt elfogadják, s csak eurót adjanak vissza, míg végül csak eurót kezeljenek.

Egy érmevizsgáló 120-140 ezer forintba kerül, ami az automaták típustól függő árának 6-43 százalékát teszi ki. A MIÁSZ szerint az átállás drága, idő- és munkaigényes feladat lesz. A költségeket még az is növeli, hogy több régi típusú automata pénzvizsgálóját nem lehet átalakítani, így ezeket le kell majd cserélni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.